Ana SayfaHaberler20 yaşındaki üniversite öğrencisi Alp Emeç ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklandı

20 yaşındaki üniversite öğrencisi Alp Emeç ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklandı

Gazeteci Sedef Kabaş’ın ‘Öküz saraya çıkınca kral olmaz ama saray ahır olur’ atasözünü kullandığı için cezaevine girmesini protesto eden ve aynı atasözünü kendi twitter hesabından paylaşan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi, İYİ Gençlik üyesi Alp Emeç ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlaması ile tutuklandı ve Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi ve İYİ Gençlik üyesi Alp Tümer Emeç, twitter hesabından yaptığı bir paylaşım sebebiyle tutuklandı.

20 yaşındaki Emeç, gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına sebep olan “Öküz saraya çıkınca kral olmaz ama saray ahır olur” atasözünü twitter hesabından paylaştığı gerekçesiyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

“Şüpheli her ne kadar Cumhurbaşkanına Hakaret kastının bulunmadığını söylese de…”

Mahkemenin karar metninde şu ifadeler yer aldı:

“Şüphelinin üzerine atılı Cumhurbaşkanına Hakaret suçu ile ilgili tutuklanması talep edilmiş olmakla, atılı suçun vasıf ve mahiyeti, şüphelinin ifadeleri, dosya kapsamında mevcut kolluk tutanak içerikleri, açık kaynak araştırma raporu ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; şüphelinin 21/01/2022 tarihinde Sedef Kabaş isimli şahıs tarafından Cumhurbaşkanına hitaben “Öküz saraya çıkmayınca kral olmaz ama saray ahır olur” şeklindeki sözleri üzerine bu kişinin gözaltına alındığı, Sedef Kabaş hakkında Cumhurbaşkanına Hakaret suçundan İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından mahkumiyet kararı verildiği, şüphelinin ise aynı sözleri kullanarak Sedef Kabaş’ın gözaltına alınmasına tepki amaçlı Cumhurbaşkanına yönelik sözleri kendi hesabından paylaştığı, şüpheli her ne kadar Cumhurbaşkanına Hakaret kastının bulunmadığını söylese de; paylaşımın yapılış şekli değerlendirildiğinde savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğunun değerlendirildiği, şüphelinin üzerine atılı suçu işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesi ve somut delillerin bulunduğu, şüphelinin üzerine atılı suçun işlenmesinde kullanılan araçlar, suçun konusu, önem ve değeri, atılı suç nedeni ile meydana gelen zararın mahiyeti ve tehlikenin ağırlığı, şüphelinin kasta dayalı kusurunun ağırlığı, güttüğü amaç ve saik göz önüne alındığında işlenen suçun yasal tanımında öngörülen cezanın alt sınırından uzaklaşılarak temel cezanın belirlenebilecek olması hususları dikkate alındığında şüphelinin üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olguların mevcut olduğu, şüphelinin delilleri karartma şüphesinin bulunması, kaçma ihtimali olması. şüphelinin üzerine atılı suçun CMK 100 maddesinde sayılan tutuklama sebebi var kabul edilen suçlardan olması ve bu suç için ceza kanununda öngörülen ceza miktarı ile soruşturma konusu suçun ağırlığı ve önemi dikkate alındığında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağından CMK 100 ve devamı maddeleri gereğince şüphelinin tutuklanmasına karar verildi.”

Emeç’in avukatı Yurtsever: “Buradan bir mesaj verilmeye çalışıldığını düşünüyoruz”

Tutuklama kararı ile ilgili Serbestiyet’e açıklamalarda bulunan Alp Emeç’in avukatı Hamza Yurtsever şunları söyledi:

“Alp’i ifadeye çağırırken olayın ciddiyetini belirtmemişler. Alp de bana, yani avukatına haber verme ihtiyacı duymadan ‘Nasıl olsa gider ifademi verir çıkarım’ diyerek ifade vermeye gitmiş ama daha sonra tutuklanmış.”

“Sedef Kabaş hapse girdikten sonra o atasözünü paylaşan, o şekilde tepki veren çok fazla kişi vardı. Neden Alp bundan dolayı tutuklandı? Biz burada 20 yaşındaki üniversiteli bir gencin, aynı zamanda siyasi kimliği olan bir gencin özgürlüğünün kısıtlanması olduğunu, dolayısıyla da buradan bir mesaj verilmeye çalışıldığını düşünüyoruz. Demek ki gençlerin siyasette olmalarını istemiyorlar.”

“Genel Başkanımız Meral Akşener de süreci bizzat takip ediyor”

“Bu tutuklamayı size hukuki terimlerle anlatabileceğim bir durumda değiliz. O noktayı çoktan geçtik. Biz bu aşamada gereken neyse yapıp bir an önce arkadaşımızı özgürlüğüne kavuşturmak için elimizden geleni yapacağız ve sürecin takipçisi olacağız. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener de süreci bizzat takip ediyor.”

- Advertisment -