Ana SayfaHaberler2012’de Türkiye’ye geldi, 2015’te pasaportu çalındı, Kırşehir’e imzaya gidemediği için belge alamadı;...

2012’de Türkiye’ye geldi, 2015’te pasaportu çalındı, Kırşehir’e imzaya gidemediği için belge alamadı; Adem Maarastawi Urfa’da geri gönderme merkezinde

2012’de Suriye’deki iç savaş sebebiyle kara yollarından yasal bir şekilde Türkiye’ye giren, 2015’te Suriye pasaportunu kaybeden, daha sonra geçici korumaya başvurmasına rağmen İstanbul'da çalıştığı için Kırşehir'e imza atmaya gidemeyen ve yabancı kimlik belgesini alamayan Sığınmacı Hakları Platformu üyesi Adem Maarastawi iş yerine düzenlenen operasyonla tutuklandı ve önce Tuzla Geri Gönderme Merkezi’ne, ardından da Urfa – Harran’daki geri gönderme merkezine götürüldü. Serbestiyet’e konuşan Sığınmacı Hakları Platformu üyesi Yıldız Önen, “Adem şu anda Urfa - Harran Geri Gönderme Merkezi’nde kötü koşullarda zorla ger gönderilmeye çalışılıyor” dedi ve bu hukuksuzluğun önüne geçilmesi çağrısında bulundu.

Sığınmacı Hakları Platformu üyesi Adem Maarastawi, iş yerine yapılan baskınla gözaltına alındı ve önce Tuzla Geri Gönderme Merkezi’ne daha sonra da Urfa-Harran geçici barınma merkezine götürüldü.

2012 senesinde karayollarından yasal olarak Türkiye’ye giriş yapan Maarastawi; tekstil inşaat gibi sektörlerde yıllar boyunca çalıştı.

2015 senesinde Suriye pasaportu çalınan Maarastawi, yaşadığı maddi ve manevi zor şartlardan ötürü yıllardır ikamet ettiği İstanbul’da geçici koruma temin edemedi.

2019 yılında İstanbul yeni geçici koruma kayıtlarına kapandı ama Adem işine bağlı olarak İstanbul’da ikamet etmeye devam etti.

2022 yılında geçici korumaya başvurdu, sistem onu Kırşehir’e yönlendirdi ve 99030761050 numaralı yabancı kimlik numarası verildi. Ancak kimliği teslim alması için 4 ay boyunca Kırşehir’de haftalık olarak imza atması gerekiyordu.

Kırşehir’de iş bulamadığından ve birikimi olmadığından İstanbul’daki işinden vazgeçemedi, imzaları atamadı ve kimliği alamadı.

İyi düzeyde Türkçe bilen, mülteci ve göçmen çalışmalarında aktif olan Sığınmacı Hakları Platformu üyesi Adem Maarasawi, geçen hafta Perşembe günü iş yerine düzenlen baskın sonucu tutuklandı ve Tuzla Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edildi. Cumartesi gününden beri ise Urfa-Harran geçici barınma merkezinde tutuluyor.

Serbestiyet’e konuşan Sığınmacı Hakları Platformu üyesi Yıldız Önen, “Adem şu anda Urfa -Harran geri gönderme merkezinde kötü koşullarda zorla ger gönderilmeye çalışılıyor” dedi ve bu hukuksuzluğun önüne geçilmesi çağrısında bulundu.

- Advertisment -