Avukatı Halim Yılmaz, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Katie’nin Fransa’ya yaptığı vize başvuru dosyasında, Türkiye’nin mülteci politikasını eleştirdiği haberlerine yer verdiği gerekçesiyle, “casusluk yapma” iddiasıyla tutuklandığını söyledi.
Yılmaz, Katie’nin bileklerinde uzun süreli kelepçe takıldığı için yara izleri olduğunu belirtti.
Avukatı, Katie’nin ailesi ve avukatlariyla uzun süre görüştürülmemesinden dolayı korku ve endişe halinde olduğunu da söyledi.
Dün gece (12 Aralık) Ahmed Katie’nin ailesine İstanbul Emniyeti’nde olduğu haber verilmişti.
Ne olmuştu?
İstanbul Yusupaşa’daki işyerinden 27 Kasım’da çıkan geçici koruma statüsündeki insan hakları savunucusu Ahmed Katie’den “Emniyet’ten çağırıldığını” bildirmesinden sonra haber alınamamıştı.
Sığınma Hakları Platformu, Katie’nin durumuyla ilgili acil bir inceleme yapılması çağrısında bulunmuştu.
Sığınma Hakları Platformu’ndan yapılan açıklamada Katie’den haber alınamamsı hakkında şöyle denilmişti:
“Edindiğimiz bilgilere göre Ahmed Katie, pazartesi akşamüstü eşine telefonda eve gelmek üzere olduğunu söylemiş. Ancak eve gelmeyince eşi onu tekrar aradığında telefonunun kapalı olduğunu görmüş.
Ahmed Katie gözaltına alınmadan önce aynı bölgede çalışan bir akrabasına, kendisinin telefonla aranarak ‘Emniyet’ten çağrıldığını’ söylemiş, ancak nereye gitmesi gerektiğini açıklamamış.
Ahmed Katie, son zamanlarda maruz kaldığı taciz ve baskılar nedeniyle Ekim ayının sonunda insan hakları çalışmalarını askıya alma kararı aldığını kamuya beyan etmişti. Sığınmacı Hakları Platformu olarak Ahmed Katie’nin durumuyla ilgili olarak acil bir inceleme yapılması ve nerede olduğu konusunda ailesine ve kamuoyuna bilgilendirmede bulunulması için gerekli tüm çalışmaların yapılmasını istiyoruz.”
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.