Ana SayfaHaberler9 gündür haber alınamayan Suriyeli Ahmed Katie bir akrabasına “Emniyet’ten çağrıldığını” söylemiş

9 gündür haber alınamayan Suriyeli Ahmed Katie bir akrabasına “Emniyet’ten çağrıldığını” söylemiş

Sığınmacı Hakları Platformu, 27 Kasım’dan beri haber alınamayan Suriyeli Ahmed Katie’nin bulunması için basın açıklaması yaptı. Katie’nin avukatı Nurullah Çelen: “Ahmed Katie 19 Ekim'de istihbarattan olduğunu söyleyen 3 kişi ile bir görüşme gerçekleştirmiş. Bu üç kişi, ondan kendi ismi üzerine yeni bir hat çıkartmasını ve bu hattı kendilerine teslim etmesini istemiş.27 Kasım akşamında birlikte çalıştığı kişiyi de arayarak onların yanına gideceğini söylemiş. Daha sonra kendisinden haber alınamamıştır."

Sığınmacı Hakları Platformu, 27 Kasım’da en son eşiyle telefonda görüştükten sonra bir daha haber alınamayan Ahmed Katie’nin bulunması için bir basın açıklaması yaptı.

Yapılan basın açıklamasında Ahmed Katie’nin 27 Kasım günü Yusufpaşa’daki iş yerinden çıktıktan sonra eşini aradığını ve eve geldiğini söylediği fakat daha sonra kendisinden haber alınamadığı ifade edildi.

Katie’nin aynı gün, aynı bölgede çalışan bir akrabasına, kendisinin telefonla aranarak “Emniyet’ten çağrıldığını” söylediği belirtildi.

Sığınmacı Hakları Platformu’nun MAZLUMDER Genel Merkezi’nde düzenlediği basın açıklamasında, “Sığınmacı Hakları Platformu olarak Ahmed Katie’nin durumuyla ilgili olarak acil bir inceleme yapılması ve nerede olduğu konusunda ailesine ve kamuoyuna bilgilendirmede bulunulması için gerekli tüm çalışmaların yapılmasını istiyoruz” denildi.

Ahmed Katie’nin avukatı Nurullah Çelen ise yaşananlara dair şu açıklamayı yaptı:

“Ahmed Katie 19.10.2023 tarihinde istihbarattan olduğunu söyleyen 3 kişi ile bir görüşme gerçekleştirmiş. İstihbarattan olduklarını söyleyen bu şahıslardan birini Ahmed Katie daha önce Göç İdaresi’nde gördüğü için bu kişilerin devlet adına çalıştığını düşünerek onlara güvenmiş ve görüşmüş.”

“Bu üç kişi, Ahmed Katie’den kendi ismi üzerine yeni bir hat çıkartmasını ve bu hattı fiziki olarak kendilerine teslim etmesini istemiş. Ahmed Katie de güven duygusundan kaynaklı şekilde bu telefon hattını çıkartarak şahıslara teslim etmiş. Ancak öncesinde hattı kendi telefonuna takıp daha sonra çıkartıp bu şahıslara verdiği için bu kişiler tarafından eleştirilmiş. 23.10.2023 tarihinde sosyal medya hesaplarında bir video yayınlayarak kendisi üzerine kayıtlı bu hattan kaynaklanacak hiçbir sorunda mesuliyet kabul etmediğini ve etmeyeceğini beyan etmiştir. Akabinde savcılığa bu konuyla ilgili bir suç duyurusunda bulunmuştur. Savcılık soruşturması devam ediyor.”

“27.11.2023 tarihinde akşam saatlerinde eşini arayarak istihbaratın kendisini aradığını ve onunla görüşmek istediklerini söylemiş. Aynı zamanda birlikte çalıştığı kişiyi de arayarak onların yanına gideceğini söylemiştir. Daha sonra Ahmed Katie’den haber alınamamıştır.”

Ahmed Katie’nin eşi: “Daha önceden de çeşitli tehditler alıyordu”

Basın açıklamasının ardından Serbestiyet’e konuşan Ahmed Katie’nin eşi ise şunları söyledi:

“Ahmed 2014’te Türkiye’ye geldi. Biz 2015’te tanışıp evlendik. Kendisin burada bir şirketi var danışmanlık, tercümanlık ve ticaret üzerine. Bu işlerle uğraşıyordu.”

“Ahmed Bey ile kaybolduğu 27 Kasım günü her gün olduğu gibi yazışıyorduk, konuşuyorduk. Herhangi bir sorun yoktu. Son olarak saat 5 gibi konuştuk ve bir daha kendisine ulaşamadım.”

“Daha önce çeşitli tehditler alıyordu farklı yerlerden. Benimle ayrıntılarını paylaşmıyordu. Ama bazen çok baskı altında kaldığını biliyorum. Hatta ortadan kaybolmadan 2 hafta önce Facebook hesabından insan hakları çalışmalarını Türkiye’deki ortam biraz düzelene kadar durdurduğunu yazmıştı.”

- Advertisment -