Ana SayfaHaberler27 Kasım'dan beri haber alınamayan Suriyeli aktivist Ahmed Katie, ‘casusluk’ iddiasıyla tutuklandı

27 Kasım’dan beri haber alınamayan Suriyeli aktivist Ahmed Katie, ‘casusluk’ iddiasıyla tutuklandı

27 Kasım'da Yusufpaşa'daki iş yerinden çıkan ve 'Emniyetten çağırıldığını' söyledikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Suriyeli aktivist Ahmed Katie'nin dün İstanbul Emniyeti’nde olduğu haber verilmişti. Katie'nin avukatı Halim Yılmaz Katie'nin Fransa'ya yaptığı vize başvuru dosyasında, Türkiye’nin mülteci politikasını eleştirdiği haberlerine yer verdiği gerekçesiyle, “casusluk yapma” iddiasıyla tutuklandığını söyledi.

Avukatı Halim Yılmaz, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Katie’nin Fransa’ya yaptığı vize başvuru dosyasında, Türkiye’nin mülteci politikasını eleştirdiği haberlerine yer verdiği gerekçesiyle, “casusluk yapma” iddiasıyla tutuklandığını söyledi.

Yılmaz, Katie’nin bileklerinde uzun süreli kelepçe takıldığı için yara izleri olduğunu belirtti.

Avukatı, Katie’nin ailesi ve avukatlariyla uzun süre görüştürülmemesinden dolayı korku ve endişe halinde olduğunu da söyledi.

Dün gece (12 Aralık) Ahmed Katie’nin ailesine İstanbul Emniyeti’nde olduğu haber verilmişti.

Ne olmuştu?

İstanbul Yusupaşa’daki işyerinden 27 Kasım’da çıkan geçici koruma statüsündeki insan hakları savunucusu Ahmed Katie’den “Emniyet’ten çağırıldığını” bildirmesinden sonra haber alınamamıştı.

Sığınma Hakları Platformu, Katie’nin durumuyla ilgili acil bir inceleme yapılması çağrısında bulunmuştu.

Sığınma Hakları Platformu’ndan yapılan açıklamada Katie’den haber alınamamsı hakkında şöyle denilmişti:

“Edindiğimiz bilgilere göre Ahmed Katie, pazartesi akşamüstü eşine telefonda eve gelmek üzere olduğunu söylemiş. Ancak eve gelmeyince eşi onu tekrar aradığında telefonunun kapalı olduğunu görmüş.

Ahmed Katie gözaltına alınmadan önce aynı bölgede çalışan bir akrabasına, kendisinin telefonla aranarak ‘Emniyet’ten çağrıldığını’ söylemiş, ancak nereye gitmesi gerektiğini açıklamamış.

Ahmed Katie, son zamanlarda maruz kaldığı taciz ve baskılar nedeniyle Ekim ayının sonunda insan hakları çalışmalarını askıya alma kararı aldığını kamuya beyan etmişti. Sığınmacı Hakları Platformu olarak Ahmed Katie’nin durumuyla ilgili olarak acil bir inceleme yapılması ve nerede olduğu konusunda ailesine ve kamuoyuna bilgilendirmede bulunulması için gerekli tüm çalışmaların yapılmasını istiyoruz.”

- Advertisment -