Ana SayfaHaberlerEkonomi28 günlük tam kapanmanın ekonomiye maliyeti 175-200 milyar TL olarak hesaplanıyor

28 günlük tam kapanmanın ekonomiye maliyeti 175-200 milyar TL olarak hesaplanıyor

ODTÜ’den Prof. Dr. Ebru Voyvoda ve Prof. Dr. Erol Taymaz’ın hesaplamalarına göre, salgına karşı 28 günlük bir tam kapanmanın ülke ekonomisine 170 ila 200 milyar TL’lik bir maliyeti olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 29 Mart’taki kabine toplantısının ardından açıkladığı iki haftalık kısıtlama kararları bugün sona ererken, Türkiye’nin koronavirüs karnesi kötüleşmeye devam ediyor. Bugün gerçekleşecek olan Bakanlar Kurulu toplantısında, masada “tam kapanma” seçeneği de yer alıyor. Peki, Türkiye’nin böyle bir karar alması halinde bu kararın ülke ekonomisine maliyeti ne kadar olur?

Gazete Oksijen’den Güldem Atabey, bu hafta yayınlanan köşe yazısında bu sorunun cevabını veriyor. ODTÜ’den iki akademisyenin; Prof. Dr. Ebru Voyvoda ve Prof. Dr. Erol Taymaz’ın konuya ilişkin çalışmasından esinlenen Atabey’e göre, tam kapanma kararı alınması halinde bunun ülke ekonomisine 170 ila 200 milyar TL’lik bir maliyeti olacak.

Tam kapanma ne anlama geliyor?

“Tam kapanma” olarak adlandırılan karantina şekli; sağlık, ilaç, gıda, tarım-hayvancılık, enerji, haberleşme, eğitim, savunma, lojistik ve ticaret dışındaki sektörlerde üretim ve hizmet faaliyetlerinin tamamen durdurulması, sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamaları anlamına geliyor.

Kapanma maliyeti nasıl hesaplanıyor

Tam kapanmanın maliyet hesabı, faaliyetlerine devam edecek olan sektörlerin Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılasındaki (GSYİH) payı üzerinden hesaplanıyor. Bu pay yüzde 25 ila 30 aralığında. Yani muhtemel bir tam kapanmanın maliyetini hesaplamak için Türkiye’nin GSYİH’sinin yüzde 25-30’unu bulmak ve bunun da 28 günlük karşılığını hesaplamak gerekiyor.

- Advertisment -