Ana SayfaHaberlerAA haberinde ‘Soros’un ortağı’nın başına gelenler

AA haberinde ‘Soros’un ortağı’nın başına gelenler

Amerikalı yatırımcı Jim Rogers’ın Türkiye’nin salgın ekonomisindeki takdir edici sözlerini haberleştiren Anadolu Ajansı, onun George Soros’un ortağı olduğunu İngilizce versiyonda belirtti, Türkçe versiyonda çıkardı.

Jim Rogers, Türkiye’de çok tanınmıyor olsa da ABD’nin ünlü iş insanlarından biri. Uluslararası finans piyasalarının yakından tanıdığı bir yatırımcı ve piyasa uzmanı olan Rogers, Singapur merkezli finans şirketi Beeland Interests’in de yöneticisi ve ortağı. Rogers’ın bir başka unvanı da George Soros’la birlikte dünyanın önde gelen yatırım şirketlerinden ‘Quantum Fund’ın ortaklarından biri olması.

Jim Rogers’ın adı, Anadolu Ajansı’nın 1 Mayıs tarihli, ‘Türkiye likit destekle devleri geride bıraktı’ başlığıyla servis ettiği bir haberde geçiyor:

“Uluslararası finans piyasalarında yakından tanınan yatırımcı, piyasa uzmanı ve Singapur merkezli finans şirketi Beeland Interests’in Yöneticisi Amerikalı Jim Rogers ise, ‘ABD, Japonya ve İngiltere’nin yaptığı gibi Türkiye vatandaşlarını felaketten (salgının yarattığı ekonomik koşullardan) korumak için çok fazla şey yaptı’ ifadelerini kullandı.”

Rogers’ın Türkiye’nin ekonomi yönetimini övdüğü sözleri AA’nın haberinde işte böyle geçiyor. Haberin devamında da ton değişmiyor; Rogers Türkiye’nin ekonomi yönetimine övgü dolu sözler sarf etmeyi sürdürüyor.  

Okurlar, aynı ajansın aynı haberinin İngilizce versiyonunda Rogers’ın sahip olduğu, fakat Türkçe versiyonda yer almayan unvanlarından birini daha öğreniyor.

Ekonomist Kerim Rota Twitter hesabında iki haber arasındaki bu farkı şöyle anlatıyor:

“Haberin, ‘Turkey outpaces G20 in liquidity support amid COVID-19’ başlıklı İngilizce versiyonunda, Jim Rogers okurlara tanıtılırken şu ifadeler yer alıyor: ‘Jim Rogers, the investor who co-founded the Quantum Fund with George Soros…’ İngilizce bilmeyenler için çevirelim: “-‘George Soros’la birlikte Quantum Fon’un kurucu ortaklarından Jim Rogers’”.

Haberin Türkçe ve İngilizce versiyonlarındaki bu farklılığın nedeni de yine Kerim Rota’nın Twitter’dan yaptığı yorumda mevcut:

“Osman Kavala’nın ‘Sorosçu’ suçlamasıyla haksızca içeride tutulduğu bilindiği için, AA haberinde hoşa giden şeyler söyleyen Jim Rogers, İngilizce versiyonda ‘Soros’un ortağı’ iken, Türkçe versiyonda ortaklıktan çıkarılıvermiş.”

- Advertisment -