spot_img
Ana SayfaHaberlerABD, Türkiye’yi ‘çocuk asker’ kullanan ülkeler listesine ekledi

ABD, Türkiye’yi ‘çocuk asker’ kullanan ülkeler listesine ekledi

ABD ile Türkiye’nin ikili ilişkilerindeki sorunlara biri daha eklendi. ABD, 2021 İnsan Ticareti Raporu’nda, Türkiye’yi Suriye ve Libya’daki vekalet savaşlarında çocuk asker kullanımına dolaylı yoldan karışmakla itham etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl yayımladığı İnsan Ticareti raporunda geçtiğimiz yıl Suriye ve Libya’da yürüttüğü askeri operasyonlarda çocuk asker kullanımına dolaylı dahli olduğu gerekçesiyle Türkiye, çocuk asker kullanan ülkeler listesine konuldu. Böylece ilk kez bir NATO üyesi ülke çocuk asker kullanan ülkeler listesine girmiş oldu. Dün (1 Temmuz) yayımlanan 644 sayfalık raporda Türkiye’nin yanı sıra çocuk asker kullanan ülkeler listesinde yer alan diğer ülkeler şunlar: Afganistan, Burma, Kongo, İran, Irak, Libya, Mali, Nijerya, Pakistan, Somali, Güney Sudan, Suriye, Venezuela ve Yemen.

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Suriye’deki muhalif güçlerden Sultan Murad tümenine somut destek sağladığını; Sultan Murad tümeninin de çocuk asker devşirip, kullandığını belirledi. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, basın mensuplarına rapor hakkında bilgi verirken, aynı durumun Libya’da da sözkonusu olduğuna işaret etti. ABD’nin bu meseleyi ele almada Türkiye ile birlikte çalışmayı umduğunu söyledi.

Rapora göre, 1 Nisan 2020-31 Mart 2021 dönemindeki faaliyetleri nedeniyle listede yer alan ülkeler, bir sonraki mali yıl içinde güvenlik yardımı ve askeri işbirliği konularında kısıtlamalara tabii tutulacak. Ancak, ABD’nin Afganistan’tan askerlerini çektikten sonra Kabil havalimanını koruması için müzakere yürüttüğü Türkiye’nin bu listede yer almasının sonuçları henüz açıklık kazanmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın geçen yıl yayımlanan İnsan Ticareti Raporu’nda Türkiye’nin insan ticaretiyle mücadelesini arttırdığı teyit edilmişti. Buna karşın, insan ticaretiyle mücadelede Türkiye’nin bir üst kategoriye çıkarılmamış olması Ankara’da hayal kırıklığı yaratmıştı. Bu yılki raporda insan ticaretiyle mücadele değerlendirmesinde Türkiye’nin konumunda bir değişiklik olmadı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından geçen yıl yapılan açıklamada rapor hakkında şu görüşlere yer verilmişti:

“Türkiye, 4 milyona yakın yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapmakta ve bölgemizde yaşanan istikrarsızlıklar nedeniyle her yıl daha fazla oranda artan göç yükünü omuzlamaktadır. Buna rağmen, Türkiye, insan ticaretiyle kararlı bir şekilde mücadele etmektedir. Bu çerçevede, taraf olduğu sözleşmeleri ve ilgili kanunları yetişmiş kadrolarıyla uygulamaya, toplumda bu konuda farkındalık yaratmaya, mağdurları etkin bir şekilde tespit etmeye ve korumaya, suçluları adalet önüne çıkarmaya, sivil toplum ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğine devam etmektedir.

“Öte yandan, rapordaki bulgular PKK/YPG’nin çocuk kaçırmak dahil işlediği suçlarla bir terör ve suç örgütü olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Dolayısıyla bu rapordaki veriler de ABD’nin bu terör örgütünü meşru ortak olarak kabul etmekten vazgeçmesi gerektiğini göstermektedir. Raporda, terör örgütü PKK tarafından zorla kaçırılan çocuklara atıf yapılırken, Diyarbakır’da 303 gündür eylem yapan 140 aileye, evlatlarına kavuşan 13 aileye yer verilmemiş olması ise, eğer kasıtlı değilse, büyük bir eksikliktir.

“Türkiye, ciddi bir insan hakkı ihlali olan insan ticareti suçunun cezalandırılması ve suç mağdurlarının korunması için her türlü çabayı göstermeye ve uluslararası işbirliğini geliştirmeye kararlıdır.”

- Advertisment -