Karar, ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi’nin (OFAC) geçen hafta Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımının Rusya dışında yayılmasına yardım edenlere yaptırım uygulamaya hazır olduğunu duyurmasının ardından geldi.
BloombergHT’nin haberine göre İş Bankası, ABD Hazinesi’nin konu hakkındaki açıklamasını gördüklerini ve sistemin kullanımını askıya aldıklarını bildirdi.
Akşam saatlerinde de Rusya medyası RIA Novosti, Denizbank’ın da aynı kararı aldığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le 5 Ağustos’ta Soçi’deki görüşmenin ardından MİR sistemini övmüştü:
“Sayın Putin’le ruble üzerinde mutabık kaldık. Ruble noktasında bu alışverişlerimizi yapacağımız için o da tabii Türkiye-Rusya arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya’ya ve Türkiye’ye inşallah kazandıracak. Bir de Rusya’nın Mir kartı var. Şu anda bizim beş bankamız bunun üzerinden çalışmalarını sürdürüyor. Burada da çok ciddi gelişmeler var. Bu da tabii Rusya’dan gelen turistleri çok çok rahatlatan bir süreç. Onlarla alışverişini, otel ödemelerini yapabiliyorlar. Bu da tabii hem onlar için hem bizim için çok çok rahatlatıcı bir sistem. Bu ziyaretimizde Rusya Merkez Bankası Başkanı ile bizim Merkez Bankası Başkanımız da görüşmelerini yaptılar.”
FT: ABD ve AB Türkiye’ye baskıyı artırmaya hazırlanıyor
Geçen hafta İngiltere basınında ABD ve AB’nin bu konuda Türkiye’ye baskıyı artırmayı hazırlandığı yer almıştı.
Financial Times, Türkiye’de MİR sistemine dahil olan Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, Denizbank ve Halkbank’ın ABD’li yetkililer tarafından mercek altına alındığını haberleştirmişti.
Batı ülkelerinden iki yetkiliye dayandırılan habere göre ABD ve AB, Türkiye’de bankacılık sektörünün usulsüz mali işlemler yürütülecek bir alan haline geleceği ve Rusya’nın yaptırımları ihlal edeceği bir kanal açacağından endişe ediyor.
Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilmişti.