Papa Francis, tarihi Hristiyanlığın ilk günlerine kadar uzanan Kuzey Irak’ta, IŞİD’in işgali sırasında hayal etmesi bile mümkün olmayan bir pazar günü geçirdi. Papa, IŞİD’in 2014-17 arasında sigara içenlere, müzik dinleyenlere kırbaçtan, baş kesmeye kadar uzanan insanlık dışı cezalar dağıttığı ya da hapishane olarak kullandığı kiliselerin yıkıntıları arasında kendisini coşkuyla karşılayan binlerce Musullu ile birlikte savaş kurbanlarını andı.
Papa Francis, 2003 ABD işgali öncesinde nüfusu 1,5 milyon olan ancak günümüzde 350 -450 bine kadar düşen Iraklı Hristiyanlara, affetmeleri ve yeniden inşa etmeleri çağrısında bulundu. Papa, IŞİD’ın dini aşırılığının tahribatının gözler önüne seren Hosh Al-Bieaa (Kilise Meydanı) meydanın ortasında kurulan podyumda, kendisini şarkılar ve danslarla, ellerinde çiçek ve zeytin dallarıyla karşılayan binlerce Musulluya hitaben, “Tanrım, dünyevi yaşam süreleri, kardeşlerinin şiddetli eliyle kesilen herkesi sana emanet ediyoruz; Bu tür zarara neden olanlar için de duacıyız. Merhametinizin gücünden etkilenerek tövbe etsinler” diye dua etti.
Irak, Papa’nın pandeminin başlangıcından bu yana yaptığı ilk yurtdışı ziyareti. Sembolik anlamı yüksek ziyaretinin son gününde yaptığı konuşmasında şöyle dedi:
“Kardeşlik, kardeşin kardeşi öldürmesinden daha sürdürülebilirdir. Umut nefretten; barış savaştan daha güçlüdür. Bu inanç, Tanrının adını saptırıp, yıkım yollarını arayanların döktüğü kan ile asla susturulamaz. Tanrı, bu topraklara barış getirebilir. Ona güveniyoruz ve tüm iyi niyetli insanlarla birlikte teröre ve dinin manipülasyonuna ‘Hayır’ diyoruz.”
Musul’da Süryani Katolik, Ermeni Ortodoks, Süryani Ortodoks ve Doğu Katolik Kiliselerinin yıkıntıları ile çevrili meydanda, “Medeniyetin beşiği olan bu ülkenin terörizm tarafından, antik ibadet yerlerinin yıkımıyla ve Müslümanı, Hristiyan’ı, Yezidisi binlerce insanının acımasızca yok edilmesiyle barbarca bir darbe alması ne kadar acı verici” dedi.
Papa, IŞİD lideri Abu Bekir al-Bağdadi’nin kendisini halife ilan ettiği şehirde, yaptığı konuşmada metninin dışına çıkarak, IŞİD tarafından kitle katliamına, kaçırılmaya ve cinsel köleliğe maruz bırakılan Yezidi azınlığın yaşadığı acıların da üzerine durdu.
Şii dini lider Ayetullah Ali el-Sistani ile yaptığı tarihi görüşmenin ardından Musul’da Müslüman liderlere dinler arasında hoşgörü ve kardeşlik mesajı veren Francis daha sonra helikopterle, 2014’te IŞİD saldırısından kaçan ailelerin yalnızca bir kısmının geri döndüğü küçük Hıristiyan Karakuş kasabasını ziyaret etti.
Burada, IŞİD tarafından yakılan ve restore edilen kilisede savaştan sonra bölgeye dönmeye cesaret eden bir kaç yüz Hristiyan ile sohbet ve dua etti, “Tamamen iyileşmeye uzanan yol hala uzun olabilir ancak sizden, lütfen, şevkinizi kırmamanızı rica ediyorum. İhtiyacınız olan affetme kudreti, ama aynı zamanda vazgeçmeme cesaretidir” dedi.
Papa Francis yoğun pazar günü programını, Kuzey Irak’taki yarı-özerk Kürt bölgesinde Erbil Franso Hariri Stadyumu’nda 5 bin giriş biletinin dağıtıldığı stadyumda düzenlenen pazar ayiniyle tamamladı.
Papa Francis, pazar ayinini Erbil Franso Hariri Stadyumu’nda binlerce Erbillinin katılımıyla yaparak Kuzey Irak ziyaretini tamamladı.
Papa, yarın Bağdat Havalimanı’nda düzenlenecek veda töreninden sonra Roma’ya dönecek.