Ana SayfaHaberlerDünyaAfganistan’da evlilik dışı ilişkiden hamile kalan Yeni Zelandalı gazeteci ülkesine dönemedi, Taliban...

Afganistan’da evlilik dışı ilişkiden hamile kalan Yeni Zelandalı gazeteci ülkesine dönemedi, Taliban ‘burada kalabilirsin’ dedi

Afganistan’da görev yapan Yeni Zelandalı gazeteci Charlotte Bellis, Katar’a döndükten sonra Afganistan’daki gazeteci sevgilisi Jim Huylebroek'ten hamile kaldığını fark etti. Bellis, evlilik dışı ilişki yasal olmadığı için Katar’da, oturma izni olmadığı için de sevgilisinin ülkesi Belçika’da barınamadı. Çaresiz kalınca, sevgilisiyle birlikte ortak vizelerinin olduğu tek ülke olan Afganistan’a geri döndü. Taliban yetkilileri ona, “Afganistan’da doğum yapabilirsin, soranlara evli olduğunu söylersin, bir şey olursa bizi ararsın” diye güvence verdi. Bellis, yazdığı makalede Taliban’ın kadın haklarına bakışını sorgulamış ve eleştirmiş bir gazeteci olarak başına gelenleri 'gaddar bir biçimde ironik' diye nitelendirdi.

Afganistan’da, Katar televizyonu Al Jazeera için çalışan Yeni Zelandalı gazeteci Charlotte Bellis, geçtiğimiz Ağustos ayında ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Eylül başında Katar’a döndü.

Katar’a döndüğünde New York Times adına serbest fotoğrafçılık yapan sevgilisi Jim Huylebroek’ten hamile olduğunu fark eden Bellis, Katar’da evlilik dışı ilişkinin yasadışı olması nedeniyle sevgilisiyle birlikte ülkesi Yeni Zelanda’ya dönmeye karar verdi.

Ne var ki Yeni Zelanda’da uygulanan sıkı pandemi tedbirleri sebebiyle oluşan sıra yüzünden Bellis ve sevgilisi Huylebroek Yeni Zelanda’ya dönemedi.

(Yeni Zelanda hükümeti, Covid’in ülke içinde yayılmasını engellemek için yurtdışındaki vatandaşlarının en az 10 gün boyunca asker kontrolündeki karantina otellerinde kalmasını zorunlu tutuyor. Ancak otellerde yeterli oda olmadığı için, pandeminin başından bu yana binlerce Yeni Zelandalı sıra beklerken yurt dışında kalıyor.)

Çift çareyi Huylebroek’in memleketi Belçika’ya taşınmakta buldu. Charlotte Bellis, Al Jazeera’dan istifa etti ve Kasım ayında Belçika’ya gittiler. Fakat Bellis’in oturma izni bulunmadığı için Belçika’da uzun süre kalamayan çift, ikisinin de vizesinin bulunduğu tek ülke olan Afganistan’a dönmek mecburiyetinde kaldı.

Charlotte Bellis hamileliği sürecinde başına gelenleri The New Zealand Herald gazetesi için kaleme aldığı makalede anlattı.

Bellis makalesinde, Taliban’ın kadın haklarına bakışını sorgulamış ve eleştirmiş bir gazeteci olarak başına geleni ‘gaddar bir biçimde ironik’ diye niteledi ve şöyle yazdı: “Taliban, hamile ve evlenmemiş bir kadın olarak size güvenli bir sığınak sunduğunda, durumunuzun berbat olduğunu anlarsınız.”

Bellis makalesinde ayrıca Taliban içinden üst düzey kaynaklarının kendisine Afganistan’da kalabileceğini söylediğini, “İnsanlara evli olduğunu söyle. Eğer bir durum yaşanırsa bizi ara, endişelenme” diye güvence verdiklerini de aktardı. 

Bellis, Afganistan’da bulunduğu sırada Yeni Zelanda yetkililerine 59 belge gönderdiğini ama acil durum dönüşü başvurusunun ısrarla reddedildiğini anlattı.

Charlotte Bellis’in makalesi ükesinde gündem yaratırken, Yeni Zelandalı gazetecinin böyle bir durumda ülkesine dönememesi ve Afganistan’da kalmak zorunda olması kamuoyunda büyük tepki topladı.

Yetkililer başvuruda bazı eksikliklerin olduğunu savunsa da gazetecinin ülkeye girişinin yeniden değerlendirilmesi bekleniyor.

- Advertisment -