ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi’nde dilbilim profesörü olarak görev yapan Nijerya asıllı Uju Anya, Twitter hesabından Kraliçe Elizabeth’in ölümü hakkında çok sert bir açıklama yaptı: “Hırsız, tecavüzcü, soykırımcı imparatorluğun başındaki monarkın sonunda öldüğünü duydum. Acı içinde ölsün…” Twitter, kullanıcıların şikâyeti üzerine kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle Anya’nın bu tweet’ini sildi. Gelen tepkiler üzerine Uju Anya bir açıklama daha yaptı: “Benden ailemin yarısını katleden, yerinden eden ve bugün hayatta olanların hâlâ atlatamadıkları bir soykırımı destekleyen bir hükümetin başındaki hükümdarı küçümsemek dışında bir şey bekleyemezsiniz.”
Uju Anya’nın tweet’ine Amazon CEO’su Jeff Bezos da tepki gösterdi: “Bu kişi dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek isteyen biri mi? Hiç sanmıyorum. Wow.”
Uju Anya ise Bezos’a “Herkes seni ve dünyaya zarar veren acımasız açgözlülüğünü benim sömürgecilerimi hatırladığım gibi hatırlasın” diyerek yanıt verdi.
BBC zor durumda kaldı
BBC Afrika, Kraliçe’nin Afrika ile ilişkisini anlattığı kısa bir belgesel videosu paylaştı: Videoda Kraliçe’nin Margaret Thatcher’a rağmen Güney Afrika’daki Apartheid yönetimine yaptırım uygulanması kararını desteklediğini, Afrika ziyaretlerini ve liderlerle olan ilişkilerini anlatan görüntülere yer verildi. Afrikalıların videoya İngiltere’nin sömürgeci geçmişini ve suçlarını anlatan yorumlar yazması üzerine BBC Afrika yorumları kapatmak zorunda kaldı.
Gana, Kongo, Gabon devlet başkanları sosyal medya hesaplarından samimi bir şekilde Kraliçe’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı paylaşırken Güney Afrikalı sol muhalif parti Ekonomik Özgürlük Savaşçıları yayımladığı mesajda Kraliçe’nin bir sömürge devletinin devlet başkanı olduğunu anımsatarak ölümü nedeniyle üzüntü duymadıklarını belirtti.