Ana SayfaHaberlerAfyon’da ırkçı akşam: Stada Türkçü pankartlar asıldı, “PKK dışarı” sloganları atıldı

Afyon’da ırkçı akşam: Stada Türkçü pankartlar asıldı, “PKK dışarı” sloganları atıldı

Amedspor’un deplasmanda Afyonspor ile oynadığı ve 1-1 sonuçlanan karşılaşma, önceki maçlar gibi yine olaylı geçti. Maçtan önce Afyonsporlu futbolcuları motive etmek için ziyaret eden Afyon İl Jandarma Komutanı Yılmaz Kırgel’in kullandığı “Mersin’de yaşadığımız terör eyleminden sonra gönlümden geçeni söylüyorum: 5-0, eze eze yenersiniz” ifadeleri büyük tepki çekti. Diyarbakır Barosu bu sözler üzerine Albay Kırgel hakkında suç duyurusunda bulundu. Kırgel, ifadelerinden dolayı “üzgün olduğunu” açıkladı. Karşılaşmada stada “Allah tektir, ordusu Türktür” pankartı asıldı, tribünlerden “PKK dışarı” sloganları atıldı. Hakem Afyon lehine iki tartışmalı penaltı kararı verdi.

Bugün (1 Ekim) oynanan Afyonspor-Amedspor maçı 1-1 sonuçlandı. Bugünün asıl gündemi ise daha önce de olduğu gibi oynanan futbol değil, maçın öncesinde ve maç esnasında yaşananlar oldu.

25 Eylül’de oynanan ve Amedspor’un sahasında 2-0 kazandığı maç esnasında tribünlerde açılan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağı ortalığı karıştırmış ve Diyarbakır Valiliği açılan bayrak hakkında soruşturma başlatmıştı. Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım da yaptığı basın açıklamasında Bursaspor Genel Kurul üyesi Cengiz Duman’ın “12 Şubat’ta takımı stadyuma getirmek için beyaz toroslarla konvoy yapalım. Onlar beyaz torosları iyi bilirler” şeklindeki Twitter mesajını okumuştu.

Afyon İl Jandarma Komutanı: Mersin’de yaşadığımız terör eyleminden sonra gönlümden geçeni söylüyorum: 5-0

Bugün (1 Ekim) oynanan Ayfonspor-Amedspor maçından saatler önce Afyon İl Jandarma Komutanı Yılmaz Kırgel’in Afyonsporlu oyuncuları ve kulüp yöneticilerini ziyaret ederek gerçekleştirdiği konuşmanın videosu yayınlandı:

“Gönlümüz sizlerle, sizin işiniz futbol oynamak. Siz de onu çok iyi yapıyorsunuz. Geriye kalanı bize bırakın. Gerçekten Afyonumuz’un kazanmaya ihtiyacı var. Hele Hele Mersin’de yaşadığımız terör eyleminden sonra gönlümden geçeni söylüyorum: 5-0. Eze eze yenersiniz, buradan göndeririz. Ama başkanımızın dediği gibi gaza gelmeye gerek yok. Siz futbolunuzu oynayın. Dediğim gibi diğer şeyler bize ait. Allah yardımcınız olsun”

Albay Yılmaz Kırgel’in konuşması büyük tepki çekti:

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu: 

“Bölücü olan kim acaba? Kürtleri, Diyarbakır’ı ve  @amedsporSK’u terör ile ilişkilendiren ve bir maçı terör eyleminin intikamı için araç olarak gören bir Albay?! Görevinin sorumluluğundan çok uzak  bir zihniyete sahip böyle bir Albay’ın derhal görevden uzaklaştırılması  gerekir!”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel:

“İşte iktidarın ülkeyi getirdiği son nokta. Bir kenti ve takımını bir terör örgütüyle özdeşleştiren bu anlayış terörle mücadelenin baş düşmanıdır. Bu kirli dilden bu nefret söyleminden bu ülkeyi hep birlikte kurtaracağız.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu:

“Terör hiçbir şehrimiz ve kulübümüzle ilişkilendirilemez. Kamu düzenini korumakla sorumlu olan bir yetkilinin Amedspor’u hedef göstermesi provokasyondur. Bu provokasyona kapılmadan maçı centilmence tamamlayan her iki takım oyuncularını ve Afyonlu hemşehrilerimi tebrik ediyorum.”

Amedspor Kulüp Başkanı Selahattin Yıldırım da bu tür açıklamaların barış ve kardeşliğe zarar vereceğini vurguladı:

“Bir kamu görevlisinin bu açıklamasının kesinlikle kabul edilemez olduğunun altını çizmekle beraber bu tip provoke edici açıklamalar sporun doğası gereği olan barış ve kardeşliğe zarar vereceği açık ve nettir. Bugün oynanacak bütün maçlardaki takımlara başarılar dilerim.”

Diyarbakır Barosu suç duyurusunda bulundu

Diyarbakır Barosu, Afyon İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Kırgel’in açıklamaları hakkında suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu.

“Amedspor Kulübüne yönelik sözlü saldırıya ilişkin halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesim aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkmasına dair söylemlerde bulunan şahıs hakkında TCK’nın 216. Maddesi kapsamında suç duyurusunda bulunulmuştur.”

“Maksadımı aştığını anladığım sözlerimin yanlış anlamalara sebebiyet vermesinden dolayı duyduğum üzüntüyü ifade ederim”

Olayın sosyal medyada gündem haline gelmesinin ardından Albay Yılmaz Kırgel sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Kırgel, açıklamasında “maksadını aşan sözlerinin yanlış anlaşılmalara sebebiyet verdiğini” ifade etti:

Maksadım sporcularımıza devletimizin tüm güvenlik unsurlarının maçın ruhuna yakışır şekilde gerçekleşmesi ve sonuçlanması için görevi başında olduğunu anlatmaktan, sporun ruhuna yakışmayacak herhangi bir olumsuzluğa sebebiyet vermemeleri gerektiğini ifade etmekten ve maçla ilgili motivasyonlarını artırma gayretinden ibarettir. Bir futbol karşılaşması üzerine kendi aramızda yaptığımız sohbetin bu noktaya çekilmesinden ve maksadımı aştığını anladığım sözlerimin yanlış anlamalara sebebiyet vermesinden dolayı duyduğum üzüntüyü ifade eder, müsabakanın sporun ruhuna uygun centilmenlik içerisinde geçmesini dilerim.

Maçtan önce başlayan tatsız olaylar maçın başlamasıyla birlikte devam etti.

Amedspor maçına özel Afyonspor takımının stadyumundaki tribünlere “Allah tektir ordusu Türk”, “Hayatta yegane varlığım ve servetim Türk olarak doğmamdır” gibi sözler içeren pankartlar asıldı.

Resim

Aynı pankartlar Amedspor maçından önce Afyonspor’un sahasında oynanan karşılaşmalarda yoktu.

Maçın spikeri, Afyonspor’un kazandığı penaltıları kaçırmalarını “baskı altında olmalarına” bağladı.

Yaklaşık 15 bin kişinin Amedspor YouTube kanalından canlı izlediği karşılaşmanın sohbet ekranında Türk bayrakları ile birlikte binlerce ırkçı mesaj yer aldı.

Ayrıca karşılaşmada Amedspor aleyhine verilen 2 penaltı ve 1 kırmızı kart, Amedspor taraftarları tarafından haksız kararlar olarak yorumlandı.

“Irkçı hakaretler ve tüm alçaklıklara rağmen Amed boyun eğmedi”

“Bu kadar ırkçı, faşist, bir hakeme rağmen,2 penaltı,1 kırmızı kart, yanlı tutumuyla,skora etki eden yanlı hakeme rağmen,alınan 1 puan ilaç gibi oldu.”

“2 haksız penaltıya, bir kırmızı karta, taraftar desteği olmamasına ve 10 kişilik ekibe rağmen @amedsporSK 1- afyon 1”

- Advertisment -