İyi Parti geçen hafta ‘Ekonomik Kurtuluş Planı’nı açıkladı. Bu planın mimarı olan İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz’a hem toplantıdan sonra, hem de Halk TV’de katıldığı ‘Perdenin Önü Arkası’ programında, ekibinin kimlerden oluştuğunu sordum.
Yılmaz, isim vermeye yanaşmadı.
Dünyanın en iyi ekonomi ve üç finans bölümündeki Türk akademisyenlerle, uluslararası kuruluşlarda, özel sektörde, bankalarda ve bürokraside görev yapanlarla çalıştıklarını söyledi. Bu gruptan 12 kişiyle her hafta düzenli toplandığını anlattı.
Yılmaz, saklasa da bu isimlerden en önemlisi, ‘Ekonomik Kurtuluş Planı’ toplantısında hazırdı ve yanındaydı. Toplantıdan sonra gazetecilerle yapılan yemeğe o da katıldı.
Adı, Nihat Bülent Gültekin.
Gültekin, 1993-1994 yıllarında Merkez Bankası Başkanlığı yaptı ve 1994’teki ekonomik krizde istifa etti.
Dönemin başbakanları Turgut Özal ve Mesut Yılmaz’ın başdanışmanlığını yapan Gültekin, Bilge Yılmaz’ın ağabeyi, rehberi ve ustası sayılır.
İkisi de Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun.
İkisi de ABD’deki Wharton Scholl’da finans profesörü.
İkisi de siyasete birlikte girdi.
Hayır, İyi Parti’yi kastetmiyorum.
Tantan’ın Yurt Partisi’nden söz ediyorum.
Eski Emniyet Müdürü Sadettin Tantan, emekli olduktan sonra 2002 yılında Yurt Partisi’ni kurdu. Partinin milletvekili adayları arasında Gültekin de vardı.
2002’deki genel seçimde İstanbul’dan aday olan Gültekin, Tantan ile köy köy dolaştı. Beraberlerinde Bilge Yılmaz da vardı.
Seçim sonrasında Gültekin genel başkan yardımcılığına, Yılmaz da parti meclisine girdi.
Dün Tantan’ı aradım.
Bilgiyi doğruladı.
Şöyle dedi:
“2002’de köy köy dolaştık. Köylere partiler sokulmazken, biz kabul edildik ve hep hocalar konuştu. Ancak seçimlerde yüzde 1 oy aldık. Onlar Amerika’ya döndü.”
Tantan’a “Yılmaz’ı nasıl bilirsiniz?” diye sordum.
“Çok kaliteli, çok namuslu, çok vatanperver biri. İnşallah muvaffak olur” dedi.