Ana SayfaHaberlerDünyaAnketlerde önde olan SPD adayı, televizyon tartışmasını da kazandı

Anketlerde önde olan SPD adayı, televizyon tartışmasını da kazandı

Almanya’da 26 Eylül’de gerçekleşecek olan seçimler öncesinde ülkenin en büyük üç partisinin şansölye adayları televizyon tartışmasında bir araya geldi. Anketlerde ilk sırada yer alan Sosyal Demokratların (SPD) adayı Olaf Scholz televizyon tartışmasının ardından yapılan anlık ankette de %41 oy oranı ile programın en tatmin edici cevaplarını veren lider seçildi.

Almanya’da 26 Eylül’de gerçekleşecek olan seçimlerden öncesinde, ülkenin en büyük üç partisinin şansölye adayları dün akşam (12 Eylül) ARD ve ZDF televizyonlarının ortaklaşa yayınladığı televizyon tartışmasında bir araya geldi.

Tartışmaya Sosyal Demokratların (SPD) adayı Olaf Scholz, Yeşiller Partisi’nin adayı Annalena Baerbock ve Muhafazakarların adayı Armin Laschet katıldı.

Göç meselesinin tartışılmaması eleştirildi

Toplamda 90 dakika süren tartışmanın konu başlıkları arasında; iklim değişikliği ile mücadele, NATO’ya bakış, seçim sonrası olası koalisyonlar, emeklilik ve Scholz hakkında yakın dönemde yaşanan finansal skandallar vardı.

Tartışmanın gözlemcilerine göre göç politikalarının “neredeyse hiç” gündeme gelmemesi ise tartışma açısından eksik kalmış bir nokta oldu.

Laschet’in oy kayıplarını telafi için son şanslarından biriydi

Anketlerde SPD adayı Scholz’un önüne geçmeyi başaramayan Muhafazakarların adayı Armin Laschet için seçimden önceki en önemli sınavlardan biri olan tartışma, Scholz açısından ise erken zafer ilanı için bir araçtı.

Yeşillerin adayı Baerbock: Değişimin gerçek adayı benim

Almanya’da yapılan anketlerde 18-34 yaş aralığındaki gençler arasında en popüler aday olan Yeşiller Partisi’nin başbakan adayı Annalena Baerbock, iklim değişikliği ile mücadelenin önemine dikkat çekti. Almanya’nın ve dünyanın son yıllarda yaşadığı afetlerin sebebinin küresel ısınmaya dayalı iklim değişikliği olduğunu vurgulayan Baerbock, bu konuda radikal adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.

Yeşiller adayı, Almanya’nın iklim hedeflerinin mevcut hızda kaçırılacağını açıkça belirtirken, Laschet ve Scholz, birbirlerini enerji ve iklim koruma konusundaki önemli kararları engellemekle suçladı.

Kendini gerçek değişimin aday adayı olarak konumlandırmaya çalışan Baerbock, elektrikli mobiliteye geçişi hızlandırmak için 2030 yılına kadar içten yanmalı motorlu araçların yasaklanmasını savunan tek kişiydi.

Laschet, Scholz’u başında bulunduğu Maliye Bakanlığı’ndaki finansal skandalları doğru yönetememekle suçladı

16 yıldır başbakanlık görevini yürüten Angela Merkel’in kabinesinde Maliye Bakanı olarak bulunan SP adayı  Olaf Scholz’un görev süresi içerisinde gerçekleşen finansal skandallar da tartışma gündeminde yer aldı.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin oluşturduğu ittifakın başbakan adayı Armin Laschet, Scholz’u, yakın dönemde yaşanan finansal skandalları doğru yönetememekle suçladı.

Laschet, “Maliye bakanım sizin gibi çalışsaydı ciddi bir sorunumuz olurdu” dedi.

Scholz ise Laschet’e  “Gerçekleri saptırıyorsun” cevabını verdi.

Scholz ilk kez Sol Parti ile ittifak kuracağı iddiasını reddetti

Laschet’in Scholz’e atak yaptığı bir diğer konu ise, Scholz’ün aşırı sol parti Die Linke ile koalisyon yapmayı reddetmekten kaçınmasıydı.

Sosyal Demokrat Parti’nin başbakan adayı Olaf Scholz tartışmada, Sol Parti ver Yeşiller Partisi’yle üçlü koalisyon ihtimalini ilk kez açık ve net şekilde reddetti.

Scholz, kamuoyu yoklamalarında yüzde 6 oy oranı görülen NATO karşıtı Sol Parti’yi kast ederek NATO’nun gerekliliğini kabul etmeyecek bir parti ile koalisyon yapmayacaklarını söyledi.

Program sonunda yapılan anketin galibi Scholz oldu

90 dakikalık tartışmadan hemen sonra ARD için yapılan bir anlık ankete katılanların  %41’i  Scholz’un en ikna edici konuşmacı olduğunu düşündüğünü, buna karşılık Laschet için bu oranın %27 ve Baerbock için %25 olduğunu gösterdi.

Bild: Sert yumruklar atıldı ama kimse yere düşmedi

Almanya’nın en fazla satan gazetesi Bild ise tartışmaya ilişkin haberinde, “Karşılıklı olarak sert yumruklar atıldı ama kimse yere düşmedi” tanımını yaptı.

Anketlerde de Scholz önde

Almanya’da seçimlere iki haftadan az bir süre kala, yapılan son anketlere göre Sosyal Demokratların adayı Scholz %26 ile ilk sırada.

Koalisyonun büyük ortağı CDU-CSU ittifakının oy oranı yüzde 20, Yeşiller Partisi’nin oy oranı ise yüzde 15 civarında gözüküyor.

- Advertisment -