Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, İran’ı 15 Temmuz’da ülkesine yönelik “büyük bir siber saldırı” düzenlemekle suçladı. Rama, Arnavutluk’un İran ile diplomatik ilişkileri kestiğini duyurdu.
Rama başkent Tiran’da yaptığı açıklamada, kapsamlı bir soruşturma sonucu aldıkları kararın derhal yürürlüğe girdiğini söyledi.
Arnavutluk hükümeti İranlı diplomatlara ve elçilik personeline, ülkeyi terk etmeleri için 24 saat süre verdi.
Başbakan Rama, “Gösterdiğimiz aşırı tepki, maruz kaldığımız siber saldırının boyutu düşünüldüğünde orantılıdır” dedi.
Rama siber saldırının neden olabileceği olayları kamu hizmetlerinin felç olması, dijital sistemlerinin silinmesi ve resmi kayıtlara gizlice erişim sağlanması, devlete ait elektronik verilerin çalınması, ülkede kaos ortamı yaratılması olarak sıraladı.
İran-Arnavutluk ilişkileri uzun bir süredir, Tiran yönetiminin İran İslam Cumhuriyeti yönetimine muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü’nün binlerce üyesini ülkede barındırması nedeniyle gergindi.
Arnavutluk 2013’te ABD’nin ve Birleşmiş Milletler’in talebi üzerine örgütün yaklaşık 3 bin üyesini ülkede barındırmayı kabul etmişti.
Halkın Mücahitleri Örgütü, 1979’daki İran İslam Devrimi sırasında Ayetullah Humeyni’yi desteklemiş ancak devrim sonrası çıkan anlaşmazlığın ardından rejimi devirmeye yönelik eylemler gerçekleştirmişti.
Halkın Mücahitleri Arnavutluk’ta düzenli olarak konferanslar düzenliyor ve ABD’li Cumhuriyetçilerden destek alıyor.
Tiran’ın İran’la diplomatik ilişkileri kestiğini bildirmesinden kısa süre sonra ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nden de sert bir açıklama geldi.
Konsey sözcüsü Adrienne Watson, siber saldırı ile suçlanan İran’ı sert bir dille eleştirdi ve NATO müttefiki Arnavutluk’a her türlü desteğin sağlanacağını bildirdi.