Ana SayfaHaberlerAtatürk yaşasaydı hangi partiye oy verirdi?

Atatürk yaşasaydı hangi partiye oy verirdi?

Almanya genel seçimleri için aşırı sağcı AfD'den aday olan Marcel Goldhammer, Türk seçmenlerin oyunu alabilmek için Atatürk resimli bir afiş yapıp "Atatürk de AfD’ye oy verirdi" diye yazdı. Aynı partinin bir başka adayı Frank-Christian Hansel de Almanca olarak hazırladığı afişte aynı slogana yer verdi. Türkiye’de Refah Partililer, AK Partililer ve Saadet Partililer de Atatürk yaşasaydı kendi partilerine oy vereceği iddiasında.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün üzerinden yüz yıla yakın bir süre geçtiği halde bir türlü Türkiye’deki siyasi tartışmaların öznesi olmaktan kurtulamıyor. Siyasetçiler onun ismi üzerinden kendilerine pozisyon biçiyor, meşruiyet sağlamaya çalışıyor. Atatürk isminin seçmenlerin oy verme davranışı üzerinde olumlu/olumsuz bir etkisi olduğu da su götürmez bir gerçek.

Fakat Atatürk’ün bu etkisi Türk siyaseti ile sınırlı kalmadı, Avrupa’ya da sıçradı. Almanya genel seçimleri için aşırı sağcı AfD’den aday olan Marcel Goldhammer, Türk seçmenlerin oyunu alabilmek için Atatürk resimli bir afiş yapıp “Atatürk de AfD’ye oy verirdi” diye yazdı.

Aynı partinin bir başka adayı Frank-Christian Hansel de Almanca olarak hazırladığı afişte aynı slogana yer verdi.

Türk seçmenlerin oyunu almak için tasarlanıp asılan afişler, Almanya’daki Türk grupları arasında tepki ile karşılandı.

Türk temsilciliklerinden yapılan açıklamalarda bu afişleri asanlar, Atatürk’ü kendi politikalarına alet etme çabası içinde olmakla suçlandı.  

Afişler üzerinden başlayan tartışma Almanya’da devam ederken, biz de Türk siyasetinde “Atatürk yaşasaydı hangi partiye oy verirdi?” sorusuna cevap mahiyetindeki demeç ve açıklamaları hatırladık.

Necmettin Erbakan: “Atatürk yaşasaydı Refah Partili olurdu”

Kapatılan Refah Partisi’nin eski genel başkanı ve Milli Görüş hareketinin kurucu lideri Necmettin Erbakan sık sık, yaşasaydı Atatürk’ün de Milli Görüş yolunu takip edeceğini ve Refah Partili olacağını söylüyordu.  

Fatih Erbakan: “Milli Görüşçü olurdu”

Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan da, babasının ölümünden sonra Saadet Partisi’nden ayrılarak kurduğu Yeniden Refah Partisi’nin Genel Başkanı olarak katıldığı programlarda babasının söylemini yineliyor.

Temel Karamollaoğlu: “Saadet Partili olurdu”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da 29 Kasım 2020’de Nagehan Alçı’ya yaptığı açıklamada, yaşasaydı, Atatürk’ün Saadet Partili olacağını dile getirmişti.

AK Partili Fazlı Erdoğan: “AK Parti Genel Başkanı olmak isterdi”

Bir dönem AK Parti Zonguldak milletvekilliği yapan Fazlı Erdoğan, Atatürk’ün hayatta olsa AK Partili olacağını ifade ederek “Atatürk şu anda hayatta olsa var ya, ‘Ben 73 milyonu muasır medeniyete ulaştırmak isteyen partinin genel başkanı olmak isterim’ derdi ve başarımızdan dolayı hem tebrik eder, hem de görev almak istese AK Parti’nin genel başkanlığına belki kendini layık görürdü” demişti.

“Atatürk ve Türkeş yaşasalardı AK Parti’ye oy verirlerdi”

AK Parti Uşak Eski İl Başkanı Basri Yıldırım: “CHP’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve MHP’nin merhum lideri Alparslan Türkeş, bugün sağ olsaydı bu çatının altında yer almazdı ve oylarını Başbakan Erdoğan’a verirdi.”

- Advertisment -