NASA, insanlığın yıllar sonra yeniden Ay’a ayak basmasını hedefleyen Artemis programının ilk adımı olarak şimdiye kadarki en güçlü roket olan Artemis’i bugün (16 Kasım) başarılı bir şekilde fırlattı.
Ağustos ayında fırlatılması planlanan, fakat bazı teknik aksaklıklar sebebiyle önce Eylül’e, Eylül ayında ise yakıt sızıntısı tespiti sebebiyle bugüne ertelenen Artemis, Florida’da bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nden yerel saatle 01:47’de (TSİ 09.47) fırlatıldı. NASA’dan yapılan yayında “Yeniden hep birlikte Ay ve ötesine dönüyoruz” denildi.
SLS-Orion uzay aracıyla yürütülen Artemis programı NASA’nın öncelikle Ay’a ve daha sonra Mars’a gidişi hedeflediği uzun vadeli bir uzay keşif projesinin ilk adımını oluşturuyor.
Uzay aracı Ay’ın etrafında mürettebatsız olarak 6 haftalık bir test uçuşu gerçekleştirip Dünya’ya geri dönecek. Bu uçuş, programın NASA astronotlarının taşınması için uygun olup olmadığını da gösterecek.
Öncelikli hedef, 50 yıl aradan sonra insanı yeniden Ay yüzeyine götürmek. Orion’un ilk seferi Artemis 1 bu kez mürettebatsız. Fakat her şey yolunda giderse astronotlar 2025’ten itibaren daha karmaşık görevler için gemiyi kullanacaklar.
NASA, uzayın insanlığın tamamının keşfine açık olduğu mesajını vermek üzere Ay’a önce ilk kadın ve ilk beyaz olmayan astronotun ayak basmasını hedefliyor.
Bunu izleyen adım olarak Ay yüzeyinde bir uzay istasyonu kurulması ve astronotların orada daha uzun süreler kalabilmesi hedefleniyor. Bu aynı zamanda insanlığın bugünkü en büyük uzay hedefi olan Mars’a yolculuk için de yeni bir pencere açmış olacak. Eğer program planlandığı gibi ilerlerse 20 yıl içinde Mars’a insan gönderilmesi hedefleniyor.