Ana SayfaHaberlerAyhan Bilgen, AK Parti’den aday gösterileceği iddiaları hakkında Serbestiyet’e konuştu: “Teklif getirme...

Ayhan Bilgen, AK Parti’den aday gösterileceği iddiaları hakkında Serbestiyet’e konuştu: “Teklif getirme hazırlığı olabilir”

2021’de HDP’den istifa edip Türkiye’nin Sesi Partisi’ni kuran Ayhan Bilgen, kendisinin ve partisinden birkaç ismin 14 Mayıs’taki seçimlerde AK Parti listelerinden milletvekili adayı gösterileceği iddialarıyla ilgili Serbestiyet’e konuştu: “Sanırım bir yoklama yapılıyor. Bu bir teklif getirme hazırlığı da olabilir. Böyle bir hazırlık olabilir, bundan vazgeçilebilir de. Çünkü Türkiye siyaseti son derece hızlı değişiyor(…) Sadece kişisel, milletvekilliği üzerinden bir arayışımız yok. Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretebileceğimiz imkanlar varsa politik olarak konuşmayı, tartışmayı herkesle yapacağımızı zaten söylemiştik.”

Ayhan Bilgen, Türkiye’deki en tecrübeli siyasetçilerden biri. Bilgen, Yeniden Milli Mücadele Hareketi’nde başlayan İHD ve MAZLUMDER’de süren, Müslüman-Sol hareket, Çatı Partisi girişimiyle devam edip HDP’ye uzanan ilginç bir siyasi geçmişe sahip.

HDP’nin kurucularından olan Bilgen, daha sonra seçildiği Kars Belediye Başkanlığı görevinden alınarak yerine kayyum atanan bir isim. Ayhan Bilgen ayrıca AYM’deki HDP’yi kapatma davasında siyasi yasak istenen isimlerden biri.

Bilgen, 13 Aralık 2021’de HDP’den ayrılmış ve daha sonra Türkiye’nin Sesi Partisi’ni kurmuştu.

14 Mayıs 2023’te Türkiye çok kritik bir seçim için hem milletvekili hem de cumhurbaşkanı seçmek için sandık başına giderken, Ayhan Bilgen ve partisi hakkında da çeşitli iddialar kamuoyuna yansıyor.

Bu iddialardan en çok konuşulanı, Bilgen’in ve partisinden birkaç kişinin AK Parti listelerinden seçime gireceği yönünde.

Bu iddiaları sormak için Ayhan Bilgen’e telefon ettik. Parti olarak seçimlere girme yeterliliğini neden kazanamadıklarını ve seçimlerde nasıl bir tutum sergileyeceklerini sorduk.

Bilgen şu cevabı verdi:

“Biz seçimlere kendi adımızla resmi olarak girme imkanını seçimin erkene alınması sebebiyle sağlayamadık. Parti kurullarımızda resmi bir ittifak imkanı olmayacağına dair bir kabul var bu sebeple. Bize de kurumsal anlamda gerçekleşmiş hiçbir temas yok şu anda. Biz sadece kendi imkanlarımızla, belki bağımsız adaylarla girebileceğimiz şehirler olur mu diye çalışmalar yapıyoruz. Partiler bizim üzerimizden bazı değerlendirmeler, planlamalar, saha araştırmaları yapıyor olabilir. Biz başından beri siyasetin diyalog ve iş birliği ekseninde gelişebileceğini belirttik. Ama dediğim gibi şu anda herhangi bir görüşme ya da birlikte hareket etme kararı söz konusu değil.”

Kamuoyuna yansıyan, AK Parti listelerinden seçime gireceği ile ilgili iddiaları, resmi bir teklif olmasa da, herhangi bir görüşme yapılıp yapılmadığını sorduğumuzda ise  Bilgen, kişisel bir milletvekilliği arayışında olmadıklarını, Türkiye’nin sorunlarını çözebilmek için ise herkesle oturup konuşup tartışabileceklerini söyledi:

“Sanırım bir yoklama yapılıyor. Bu bir teklif getirme hazırlığı da olabilir. Böyle bir hazırlık olabilir, bundan vazgeçilebilir de. Çünkü Türkiye siyaseti son derece hızlı değişiyor. Biz ittifakların en azından konseptlerinin netleşmesini önemsiyoruz. Muhalefetin de iktidarın da nasıl bir konseptte seçime gideceği çok belli değil henüz. Bunları görmeyi önemsiyoruz. Sadece kişisel, milletvekilliği üzerinden bir arayışımız yok. Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretebileceğimiz imkanlar varsa politik olarak konuşmayı, tartışmayı herkesle yapacağımızı zaten söylemiştik.”

Ayhan Bilgen’e son olarak ise AK Parti’den resmi bir teklif gelirse tutumlarının ne olacağını sorduk. Bilgen, AK Parti’ye kapıyı kapatmadı:

“Bizim için önemli olan seçimlerden sonra Türkiye’de ne yapılmak isteniyor konusu. Bizim katkı sunabileceğimiz bir arayış, bir planlama varsa biz Millet İttifakı’yla da, Cumhur İttifakı’yla da konuşulabileceğini zaten ifade ediyoruz. Ama böyle bir arayış yoksa bizim bireysel olarak milletvekili olma hedefimiz ya da arayışımız yok. Bizim için politik konsept önemli. Katkı sunabileceğimiz bir konsept var mı, yok mu, biz buna bakacağız. Ona göre gelen teklifi parti kurullarımızda değerlendiririz.”

- Advertisment -