Ana SayfaHaberlerAYM, dezenformasyon yasasıyla ilgili itirazı esastan görüşmeye karar verdi

AYM, dezenformasyon yasasıyla ilgili itirazı esastan görüşmeye karar verdi

Anayasa Mahkemesi, dezenformasyonla mücadele yasasının ilk incelemesi tamamladı. Yasanın esastan görüşülmesine karar verdi. 20 Ekim’de Serbest TV canlı yayınına katılan Prof. Dr. Serap Yazıcı: “Mahkemenin önceki kararlarını dikkate aldığı takdirde iptal kararı verme ihtimalini çok yüksek görüyorum” demiş, Vahap Coşkun ise 21 Ekim’de Serbestiyet’te yayınlanan yazısında “Bu itibarla, yerleşik içtihatları dikkate alındığında, AYM’nin bu kanuna geçit vermemesi beklenir” ifadelerini kullanmıştı.

Kamuoyunda ‘dezenformasyonla mücadele düzenlemesi’ olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 14 Eylül’de Meclis’ten geçerek yasalaşmıştı.

CHP kanunun, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçuna hapis cezasını öngören 29. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için AYM’ye başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi başvuruyla ilgili ilk incelemeyi tamamladı. Kanunun, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis cezası öngören 29. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemli başvuruda eksiklik tespit edilmedi.

AYM, kanun hakkındaki iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak. Yürürlüğünün durdurulması istemine de esas inceleme aşamasında karar verilecek.

Serap Yazıcı: “Mahkemenin önceki kararlarını dikkate aldığı takdirde iptal kararı verme ihtimalini çok yükse görüyorum”

20 Ekim’de Serbest TV’de canlı yayınlanan “Hilal Köylü ile Şimdiden Seçim 2023” programına konuk olan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve anayasa profesörü Serap Yazıcı, “Anayasa Mahkemesi’nin geçmişte bu konularda verdiği çok mühim kararlar var. Mahkemenin önceki kararlarını dikkate aldığı takdirde iptal kararı verme ihtimalini çok yükse görüyorum” demişti.

Vahap Coşkun: “Bu itibarla, yerleşik içtihatları dikkate alındığında, AYM’nin bu kanuna geçit vermemesi beklenir”

Akademisyen Vahap Coşkun da Serbestiyet’te yayınlanan “AYM, sansüre geçit vermez” başlıklı yazıda şu ifadelere yer vermişti:

“Bu itibarla, yerleşik içtihatları dikkate alındığında, AYM’nin bu kanuna geçit vermemesi beklenir. Şahsen AYM’nin Anayasaya, hukukun genel ilkelerine, AİHM ve kendi içtihatlarına açıkça aykırılık teşkil eden bu yasaya geçit vermeyeceğini düşünüyorum. Aksi bir hal, AYM’nin kendi birikimine sırt çevirmesi anlamına gelir.”

- Advertisment -