Anayasa Mahkemesi bugün, son olarak gazeteciler Cengiz Erdinç ve Dinçer Gökçe’nin gözaltına alındığı, Tolga Şardan’ın ise tutuklandığı “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini görüşüyor.
CHP, düzenlemeyle ilgili iptal ve yürürlüğün durdurulması isteminde bulunarak AYM’ye başvuru yapmıştı.
Son 1 yılda 33 gazeteciye soruşturma açıldı
Kamuoyunda “Dezenformasyon Yasası” olarak bilinen düzenlemeyle, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 217/A maddesine ekleme yapılarak, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu ihdas edildi ve bu suçu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştü.
Türkiye Gazeteciler Sendikası verilerine göre son bir yılda en az 33 gazeteci hakkında bu düzenleme dolayısıyla soruşturma açıldı, 6 gazeteci gözaltına alındı, 4 gazeteci tutuklandı ve kısa süre sonra serbest bırakıldı.
Gazeteciler AYM karşısında eylem yapıyor
Bugün AYM, kamuoyunda ‘dezenformasyon yasası’ olarak bilinen düzenlemenin iptalini görüşürken gazeteciler ise AYM binasının karşısındaki Ahlatlıbel Parkı’nda eylem yapıyor ve düzenlemenin iptalini talep ediyor.
Eyleme Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Haber Sen mensupları katılıyor.
Eyleme katılanlar arasında gazeteci Tolga Şardan da bulunuyor.
Özel: “AYM bu görüşmeyi yapmayacak olsaydı Tolga Şardan serbest bırakılmazdı”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de AYM önündeki eyleme destek için alana geldi. Özel burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“İktidarın ‘dezenformasyon yasası’ diye konuşturduğu ancak doğrudan sansür yasası olan bir yasanın AYM’den iptalini istedik CHP olarak. Bu iptal talebinin altında imzası olan milletvekillerinden biri olma sıfatıyla da, CHP Genel Başkanı olma sıfatıyla da AYM’ye bu tarihi sorumluluğunu hatırlatıyoruz.”
“Eğer AYM bugün bu maddeyi görüşecek olmasaydı Tolga Şardan hala tutuklu olacaktı. Tolga Şardan’ın serbest bırakılması hukuken bir itirazın değerlendirilmesinden, birilerinin vicdana gelmesinden değildir. Bunun sebebi bu yasa görüşülürken bu yasadan bir gazetecinin tutuklu olmasının iptalin en önemli kanıtı olacak olmasındandır. Eğer AYM bu yasanın iptali adımını atmayacak olursa yarından itibaren geçen hafta Tolga Şardan’a yapılanlar bütün gazetecilere yapılacak.”
Adalet Bakanı: “Takdir AYM’nin”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dün yaptığı bir açıklamada “Bu süreçte maddeyle ilgili iptal davası açıldı Anayasa Mahkemesine. Biz Bakanlık olarak görüşümüzü Anayasa Mahkemesine ifade ettik. Takdir Anayasa Mahkemesinin. Hep beraber sonucu göreceğiz” dedi.
AYM Raportörü iptal yönünde rapor hazırladı
Gazeteci Alican Uludağ’ın özel haberine göre AYM raportörü, gazetecilerin tutuklanmasına neden olan “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” düzenlemesinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali yönünde rapor hazırladı. Raporun üyeler yönünden bağlayıcılığı bulunmuyor.