Ana SayfaHaberlerBahçeli’nin 70 gazeteci ve yazar hakkında verdiği ilanla ilgili suç duyurusuna takipsizlik:...

Bahçeli’nin 70 gazeteci ve yazar hakkında verdiği ilanla ilgili suç duyurusuna takipsizlik: “Kinaye sanatı çerçevesinde…”

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 2018 seçimleri sonrası “MHP’yi kötülemekle” suçladığı 70 gazeteci ve yazar hakkında gazetelere verdiği ilanla ilgili suç duyurusuna takipsizlik kararı çıktı. Suç duyurusunun sahibi gazeteci Orhan Uğuroğlu, Ocak 2021’de saldırıya uğraması üzerine yargı yoluna baş vurmuştu. Takipsizlik kararında, “Bahçeli’nin partisine yönelik siyasi söylem ve saldırılara karşı kinaye sanatı çerçevesinde fikir ve görüşlerini açıkladığı” değerlendirmesi yer aldı.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre; 2018’de gazetelere verdiği ilanda 70 gazeteci ve yazarı hedef gösterdiği iddiasıyla MHP lideri Devlet Bahçeli hakkında savcılığa yapılan suç duyurusu takipsizlikle sonuçlandı.

Takipsizlik kararında, ilandan sonra bazı kişilere yöneltilen saldırılarla ilan arasında herhangi bir illiyet bağı olmadığı belirtildi, ilanın “ifade özgürlüğü çerçevesinde siyasi değerlendirmeler” kapsamında olduğu savunuldu.

“Yaptıklarını, yazdıklarını, yıktıklarını, yorumlarını hiç unutmayacağız”

Bahçeli, kendisini ve partisini hedef aldığını iddia ettiği 70 gazeteci, kamuoyu araştırmacısı ve yazar hakkında 26 Haziran 2018’de gazetelere ilan vermişti.

Bu isimleri “partiyi kötülemek ve MHP husumetini derinleştirmekle” suçlayan Bahçeli, ilanda “Yaptıklarını, yazdıklarını, yıktıklarını, yorumlarını hiç unutmayacağız” ifadelerine yer vermişti.

Uğuroğlu, saldırıya uğraması üzerine Bahçeli hakkında suç duyurusunda bulundu

İlanda adı bulunan isimlerden Uğuroğlu, 15 Ocak 2021’de Ankara’da saldırıya uğradı.

Uğuroğlu, bunun üzerine 27 Ocak 2021 tarihinde Bahçeli hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bahçeli’nin gazetelere verdiği ilanın ardından çeşitli gazetecilerin saldırıya uğradığı, bunlar arasında Uğuroğlu’nun da yer aldığı belirtildi.

2 yıl sonra takipsizlik çıktı

Milletvekili olduğu için dokunulmazlığı bulunan Bahçeli hakkındaki soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenterler Bürosu’ndan sorumlu başsavcı vekili yürüttü. Savcılık, 25 Ocak 2023 tarihinde Bahçeli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne göre eleştiri hakkının kaynağını ifade özgürlüğünden aldığı anlatılan kararda, “İfade özgürlüğü kişinin kendi gerçekleri, seçimleri ve fikirleriyle oluşan düşüncelerini meşru yollardan üçüncü kişilere aktarmasını sağlar. Objektif ve tarafsızlıktan uzak, incitici, saygınlığı zedeleyici, rahatsız edici fakat şiddet içermeyen ve şiddet kışkırtıcılığı bulunmayan, yakın tehlikeye neden olmayan beyanların da düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtilmiştir” ifadelerine yer verildi.

“İlanla saldırı arasında bağ yok”

Bahçeli’nin partisine yönelik siyasi söylem ve saldırılara karşı kinaye sanatı çerçevesinde partisinin fikir ve görüşlerini açıkladığı öne sürülen kararda, ifade özgürlüğü çerçevesinde siyasi değerlendirmelerde bulunduğu kaydedildi. Şikâyet dilekçesinin yaklaşık 3 yıl sonra verildiğinin hatırlatıldığı kararda şöyle dendi:

“İlandan sonra meydana gelen eylemler açısından ise, eylemlerle ilan arasında herhangi bir illiyet bağının bulunmadığı, dolayısıyla, şikâyet edilen Devlet Bahçeli’nin soruşturmaya konu edilen açıklamalarının tehdit, suç işlemeye tahrik, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlarının unsurlarını içerir mahiyette olmadığı, isnat olunan suçların kanuni unsurları itibarıyla oluşmadığı, soruşturmaya konu açıklamalara ilişkin fezleke tanzimini gerektirir yasal ve inandırıcı bir delil bulunmadığı anlaşılmıştır.”

Bahçeli’nin 2018’de yayımladığı ilan:

- Advertisment -