Ana SayfaHaberler‘Başörtüsüne yasal güvence’ye Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan sadece HDP’den destek geldi

‘Başörtüsüne yasal güvence’ye Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan sadece HDP’den destek geldi

CHP’nin “başörtüsüne yasal güvence” teklifine 25 Ağustos’ta kurulan Emek ve Özgürlük İttifakı’na dahil partiler içinden sadece HDP’den destek geldi. İttifakta yer alan diğer partilere göre Türkiye’de başörtüsü sorunu yok, laiklik sorunu var.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “başörtüsüne yasal güvence” çıkışına toplumun farklı kesimlerinden ve farklı siyasi partilerden destek de geldi eleştiri de. Teklifi destekleyen partilerden biri de kuruluşu geçtiğimiz 25 Ağustos’ta ilan edilen Emek ve Özgürlük İttifakı’nın en büyük partisi Halkların Demokratik Partisi’ydi (HDP). Fakat HDP bu tercihinde yalnız kaldı.

İttifak içindeki partilerin konuya dair görüşleri şöyle:

HDP: “Yasal ve anayasal bir değişikliğe biz varız”

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, yasal ve anayasal değişikliğe açık olduklarını söyledi.

“Bizim başörtüsüyle ilgili geçmişte de herhangi bir sorunumuz olmadı, yarın da herhangi bir sorunumuz olmayacak” diyen Oluç, “Halkımızın bu konuda savunduğu değerleri bizim için önemlidir. Dün başörtüsü için mücadele eden kadınların yanındaydık, bugün de başörtüsü takmasına rağmen coplanan kadınların yanındayız. Başörtüsüyle ilgili yasal ve anayasal bir değişikliğe biz varız. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok.”

TİP: “Başörtüsü sorunu yok”

İttifakın ikinci büyük partisi Türkiye İşçi Partisi (TİP) ise net bir tavır aldı ve Türkiye’de başörtüsü sorununun olmadığını savundu.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: “Siyasal islamcılarla müzakere edilmez, mücadele edilir.”

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay: “Gericiliğin bu kadar yakıcı olduğu bir dönemde TİP, laiklik savunucusu olarak çok net bir noktada duruyor. Ortada bir başörtüsü tartışması yokken bu tartışma, kendini belli bir pozisyona sokmakla ilgilidir. Böyle bir pragmatizmi biz kökten reddediyoruz.”

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil: “Başörtüsü sorunu yok bu ülkede, mülakatlarda başı açık olduğu için elenen kadınlar var! Ensar gibi vakıfların elinde tacize-istismara uğrayan çocuklar var! Enes Kara var! Aslı dururken hiç kimse sahtesine bakmaz! Siyasal İslamla müzakere değil, mücadele edilir!”

Emek ve Özgürlük Partisi: “Yasa ve Anayasa’da teminat altına alınması gereken esas şey laikliktir”

Emek ve Özgürlük Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, teminat altına alınması gerekenin başörtüsü hakkı değil, laiklik olduğunu söyledi:

“Yasa ve Anayasa’da teminat altına alınması gereken esas şey laikliktir: inanan ve inanmayanın özgürlüğünü güvenceye alacak gerçek laiklik. Sorun palyatif tartışmalarla çözülmez, çünkü yapısaldır. Devlet ile din işlerinin birbirinden ayrılmasını savunmadan işin içinden çıkılamaz.”

Toplumsal Özgürlük Partisi: “Başörtüsü sorunu yok, laiklik sorunu var”

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), sosyal medya hesabından yayımladığı açıklamada Türkiye’de başörtüsü gibi bir sorun olmadığını; ancak genel olarak bir laiklik sorunu olduğunu belirtti. Ayrıca TÖP, yaptığı açıklamada vatandaşları “laiklik ve özgürlük için birleşmeye” davet etti.

Emekçi Hareket Partisi ve ittifakta yer alan sivil toplum kuruluşu Sosyalist Meclisler Federasyonu’ndan konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

- Advertisment -