Ana SayfaHaberlerBatman DEM’de tansiyon yükseliyor. Eş başkan adayı Öztüzün partisine seslendi: “Açıklama yapılmayacaksa...

Batman DEM’de tansiyon yükseliyor. Eş başkan adayı Öztüzün partisine seslendi: “Açıklama yapılmayacaksa ben açıklama yapmak zorundayım”

Ön seçimde yüzde 80 oy almasına rağmen kadın kotası yüzünden resmi aday yapılmayan, tepkiler üzerine örgüte yakın çevreler tarafından “özel savaş”la suçlanan, son olarak da Batman Petrolspor maçını HÜDA PAR Batman adayı Serkan Ramanlı ile yan yana izlediği için hakkında “inceleme başlatıldığı” duyurulan DEM Parti Batman adayı Mehdi Öztüzün, DEM Parti Batman İl Örgütü’nün resmi hesabından kendisiyle ilgili yapılan paylaşımı alıntılayarak sordu: “Halkı bilgilendirmeleri gerekir. Açıklama yapılmayacaksa ben açıklama yapmak zorundayım.”

DEM Parti Batman Eş Başkan Adayı Mehdi Öztüzün, HÜDA PAR adayı Serkan Ramanlı ile Batman Petrolspor maçını yan yana izlediği için DEM Parti Batman İl Örgütü’nün hakkında inceleme başlattığını açıkladığı tweetini alıntılayarak yazdı:  

“Halkı bilgilendirmeleri gerekir. Açıklama yapılmayacaksa ben açıklama yapmak zorundayım.”

Açıklamada, Öztüzün’ün Ramanlı ile yan yana maç izlemesi eleştirilmiş, fotoğrafın parti tabanında infiale sebep olduğu öne sürülmüş ve durumun partinin ilgili kurullarınca incelenmekte olduğu açıklanmıştı.

Ne olmuştu?

DEM Parti’nin Batman’da yaptığı ön seçimlerde Öcalan’ın avukatlığını yapmış bir isim olan Mehdi Öztütün yüzde 80 oyla eş başkan adayı olmaya hak kazanmıştı.

Fakat DEM Parti yönetimi, partilerinin ‘kadın kotası’nı gerekçe göstererek resmi aday olarak Mehdi Öztüzün’ü değil, Gülistan Sönük’ü resmi aday yapma kararı aldı.

İl teşkilatı ve yerel STK’ların da desteği ile resmi aday gösterilmesi konusunda ısrarcı olan Mehdi Öztüzün ile ilgili PKK’ya yakın ANF’de Kürdistan Halk İnsiyatifi imzalı bir bildiri yayınlanmış ve Öztütün’ün tutumu ‘kadın özgürlük çizgisine karşı açık bir saldırı’ olarak nitelendirilmişti.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)’den yapılan açıklamada ise “Kadın özgürlük çizgisini savunmak özel savaş ilanıdır” denilmişti.

Bunun üzerine bir açıklama yapan Mehdi Öztüzün, “Bizim eksikliklerimiz oldu. O nedenle de halkımızdan özür diliyoruz, özeleştirimizi veriyoruz” demişti.

Bu açıklamasından kısa bir süre sonra bir açıklama daha yapan Öztüzün, “Yaşanan sorun eş başkanlık veya kadın özgürlük mücadelesine karşıtlık değildi. (…) Bu aynı zamanda sınıfsal bir öfkeydi. Siyaset ağalarına, gruplara, müteahhit siyasetine halkımızın itirazı idi” demiş ve ‘yaşanabilecek tehlikeli durumları ve halkımızın mücadelesine gelebilecek zararları engelleyebilmek için sorumluluk alma gerekliliği duymamızdan dolayı mevcut tutumu sergilediğini’ belirtmişti.

Bu tartışmanın ardından DEM Parti Batman Eş Başkan adayı Mehdi Öztüzün ile HÜDA PAR Batman adayı Serkan Ramanlı, Batman Petrolspor maçında tribünde denk gelmiş ve yan yana çekilen fotoğrafları gündem olmuştu.

Geçmişte KCK üyeliğinden tutuklandığı davada kendisinin avukatlığını da yapan Serkan Ramanlı ile yan yana çekilen fotoğrafı gündem olan Mehdi Öztüzün bu kez partisinin il örgütü ve genel merkezi tarafından eleştiri odağı olmuştu.

DEM Parti Batman İl Örgütü’nden yapılan yazılı açıklamada Öztüzün’ün Ramanlı ile fotoğrafının halkta ‘infial’ yarattığı ve fotoğrafla ilgili partinin yetkili kurulları tarafından inceleme başlatıldığı ifadesi yer aldı.

26 Şubat’ta yayınlanan bu açıklamadan 3 gün sonra, 29 Şubat’ta ise DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Hüda Par bir devlet aklının aparatı değilse nedir? Böyle bir stratejik aklı reddeder, buna karşı mücadele ederiz. Söz konusu parti ile geçmişi ile yüzleşmeyen bir parti ile siyasi muhataplık kurmamız söz konusu olamaz. Ortada bunca acı bir arka plan varken, bunlarla yüzleşmeden bugünü ve geçmişi görmeyen bir yaklaşımı reddederiz. Geleceğin inşası için geçmişi bilmek gerekir. Dünden bugüne bedel ödeyen bir gelenek olarak bir fotoğraf için kıyamet koparamıyoruz, bunun bir fotoğraf karesinden ibaret olmadığını hatırlatmak isteriz.”

Tüm bu tartışmalar devam ederken yerel seçimlere ilişkin kesin aday listeleri 3 Mart’ta açıklandı.

DEM Parti’nin Batman’daki resmi adayı Gülistan Sünük olurken, Mehdi Öztüzün ise eş başkan adayı oldu.

Adaylıkların kesinleşip seçim sath-ı mailine girilmesine rağmen DEM Parti Batman İl Örgütü’nün X sayfasındaki paylaşım ile ilgili yeni bir açıklama yapılmadı, paylaşım da kaldırılmadı.

Öztüzün, paylaşımın kaldırılmaması ya da bir açıklama yapılmaması halinde kendisinin birtakım açıklamalar yapacağını açıkladı.

Öztüzün ayrıca 29 Şubat’ta DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’nın Batman’a yaptığı ziyaret ve seçim turuna katılmadı.

- Advertisment -