Bedelli askerliğe kışla kışla hizmeti şartı 2018’de getirildi. 21 gün olarak başlayan kışla hizmeti şartı daha sonra 28 güne çıkartıldı.
İşlerinden 28 gün ayrılamayanlar ya da ayrılmak istemeyenler bu zorunluluğa yıllardır tepkili. Yurtdışında ikamet ederek bedelli askerlik yapan vatandaşların kışla zorunluluğu olmaması ise eşitliğe aykırı olduğu için eleştiriliyor.
DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Meclis’e “Bedelli Askerlik’ten ‘Kışla Hizmeti’ kaldırılsın” başlıklı kanun teklifi sundu ve tartışmalar tekrardan alevlendi.
Ekmen, teklifi için “Teklif ile bedelli askerlikteki kışla hizmetinin kaldırılması, yükümlülerin iş ve sosyal hayatlarındaki olumsuz etkileri en aza indirecek, devletin de gereksiz harcamalardan kaçınmasını sağlayacaktır” diyor.
Avrupa Konseyi: “Zorunlu askerliğe alternatif yaratın”
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de bedelli askerliğin zorunlu askerliğe alternatif sunmadığını düşünüyor.
Komite, Haziran ayındaki açıklamasında Türkiye’yi zorunlu askerliğe alternatif sunan yasal reformları hayata geçirmeye, AİHM’in vicdani retçiler lehine verdiği kararları uygulamaya çağırmıştı.
Bu konularda yanıt vermesi için Türkiye’ye Mart 2025’e kadar süre tanındı. Türkiye’ye ise vicdani nedenlerle askerlik hizmetini yerine getirmeyi reddedenler için alternatif bir hizmetin bulunmaması nedeniyle ihlal kararı verilen diğer ülkelerin deneyimlerinden ilham almasını tavsiye edildi.
Bahçeli: “28 günde ‘yaylalar’ türküsü bile öğrenilmez“
MHP Lideri Devlet Bahçeli, daha önce bedellide kışla zorunluluğuna karşı çıkmış, 28 günlük bedelli askerlik süresinde “yaylalar yaylalar” türküsünün dahi öğrenilemeyeceğini söylemişti.
Mehmet Ali Çelebi: “Bedelli Askerlik” yerine bulunulan şehirde AFAD eğitimi alınsın
AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi de 2020’de CHP milletvekili olduğu dönemde bedelli askerlik yerine “AFAD Eğitimi” önerisinde bulunmuştu. Çelebi, şunları söylemişti:
“MSB bütçesinde ‘Bedelli Askerlik’ yapacak olanların 1 aylık eğitim yerine bulundukları şehirlerde AFAD bünyesinde Arama Kurtarma eğitimi almasını tekrar önerdim. Büyük bir depremde 1700 AFAD saha personeli asla yeterli olmaz. Tüm kurumlar üzerine düşeni yapmalıdır.”
“Neredeyse evlerinde askerlik yapmak istiyorlar“
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, geçen yıl, kışlasız bedelli askerlik taleplerine tepki gösterererek şöyle konuşmuştu:
“Şimdi neredeyse evlerinde askerlik yapmak istiyorlar. Bir de onlara para gönderelim. Böyle şey olur mu?”