Ana SayfaHaberlerBelarus’a göçmen taşımakla suçlanan THY’nin bugün ve yarınki 13 İstanbul-Minsk uçuşu tamamen...

Belarus’a göçmen taşımakla suçlanan THY’nin bugün ve yarınki 13 İstanbul-Minsk uçuşu tamamen dolu

Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizi artık uluslararası bir boyut kazandı. Avrupa kaynaklı sitelerde Türk Hava Yolları (THY) göçmen rotalarından birinin taşıyıcısı olmakla suçlanıyor. AB Komisyonu Başkanı Leyen Beyaz Saray’da “bu bir göç krizi değil, hibrit bir savaş” dedi ve Belarus’a göçmen taşıyan havayollarına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. Serbestiyet’in araştırmasına göre THY’nin önümüzdeki yedi günde gerçekleştireceği toplam 41 uçuştan 34’ü tamamen dolu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada "THY'nin hedef alınması kasıtlı" denildi. Polonya eski Ankara Büyükelçisi sosyal medya hesabından, THY'nin Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarını Minsk uçuşlarına almayacağını duyuran paylaşım yaptı.

Belarus’un, kendisine çeşitli yaptırımlar uygulayan Avrupa Birliği (AB) ülkelerini cezalandırmak amacıyla AB üyesi Polonya ile olan sınırına çoğu Irak’ın kuzeyinden gelen göçmenleri yığması ve onları Polonya sınırından geçmeye teşvik etmesi, uluslararası bir kriz yaratmış durumda.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) konuyu görüşmek üzere bugün (11 Kasım) olağanüstü toplanıyor.

Belarus’a göçmen taşıyan havayollarına yaptırım uygulayacaklarına söyleyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen dün de (10 Kasım) bu adımları atma niyetini tekrarlayan tweet’ler attı:

“@POTUS ile Beyaz Saray’da verimli bir görüşme yaptık. Belarus sınırındaki durum da dahil olmak üzere bir dizi konuya değindik. Bu hibrit bir saldırıdır. Göç krizi değil. Önümüzdeki haftadan itibaren Belarus’a karşı yaptırımlarımızı çok hızlı bir şekilde genişleteceğiz.”

“AB ve ABD, menşe ülkeler ve kaçakçılığa karışan üçüncü ülke havayollarına yaptırım uygulanması konusunda işbirliği yapacak.”

Mevlüt Çavuşoğlu: THY’ye yönelik mesnetsiz iddialar üzücü

Polonyalı mevkidaşı Rau ile telefonda görüşen Bakan Çavuşoğlu, THY’nin mültecileri Belarus’a taşıdığı iddiasının üzücü olduğunu söyledi ve Polonya’dan teknik ekiplerin Türkiye’ye gelmesini teklif etti.

Polonya BM Güvenlik Konseyi’nde Fransa, Birleşik Krallık, ABD, İrlanda ve Estonya büyükelçilerine brifing verdi. Polonya’nın AB Büyükelçisi de Brüksel’de diğer 26 AB büyükelçisiyle kriz hakkında görüşmelerde bulundu.

EUobserver’ın haberinde THY’nin AB bölgesi hava sahasına erişiminin yasaklanabileceği belirtildi: “THY ve FlyDubai, göçmenleri Belarus’a taşıdığı için AB’de yasaklanabilir.”

THY’nin İstanbul-Minsk uçuşları tamamen dolu

Türk Hava Yollarının sitesine bakıldığında 10 ve 11 Kasım’daki 13 ayrı Minsk uçuşunda tüm koltukların dolu olduğu görülüyor.

Rezervasyon sayfasında uçuşların bazılarının sağlayıcısının AB yasaklı Belarus havayolu Belavia olduğu görülüyor.

İlk dikkat çeken ayrıntı ise fiyatlar. Minsk’e İstanbul’dan uçuşun bedeli bu hafta ortalama 10 bin lira.

13 Kasım’da THY’nin 11 saatlik Washington DC’ye (ekonomi) tek uçuşu 5 bin lira iken Minsk’e 2,5 saatlik uçuşu 12 bin lira. Aynı tarihte diğer havayolları aracılığıyla Minsk’e 2 bin liraya uçmak mümkün.

13 ve 14 Kasım’daki toplam 7 uçuştan 4’ü dolu. Geri kalanlarda ise ekonomi sınıfı koltuklar tamamen dolu.

15 Kasım’da ise 7 uçuş var. Bunlardan 4’ü Moskova aktarmalı, 1’inin sağlayıcısı Belavia. Bu beş uçuşta da tüm koltuklar dolu.

16 Kasım’daki 5’i Moskova aktarmalı 7 uçuştan 6’sı dolu. Tek müsait uçuşta sadece 2 boş koltuk kalmış gözüküyor.

Yine 17 Kasım’daki 8 uçuştan 6’sı tamamen dolu.

Polonya Cumhurbaşkanlığına bağlı Uluslararası Politika Bürosu Başkanı ve Polonya’nın eski Ankara Büyükelçisi Jakub Kumoch akşam saatlerinde sosyal medya hesabından, THY’nin diplomatik pasaport taşıyanlar hariç Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarını Minsk uçuşlarına kabul etmeyeceğini duyurdu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı: “THY’nin hedef alınması kasıtlı”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili resmi internet sitesinden yayımladığı “Polonya ve Belarus Sınırında Yaşanan Düzensiz Göç Krizi Hk.” başlıklı resmi açıklamasında “Öte yandan, Türkiye’nin, tarafı olmadığı bir konuda sorunun parçasıymış gibi gösterilmeye çalışılmasını reddediyoruz. Ayrıca, bu konuda şeffaf şekilde bilgi paylaşılmasına rağmen, Türk Hava Yolları gibi küresel çapta saygınlığa sahip bir şirketimizin hedef alınmasını kasıtlı buluyoruz” denildi.

Bakanlıktan yapılan resmi açıklama şöyle:

Üçüncü ülke vatandaşlarının Belarus toprakları üzerinden müttefikimiz Polonya, Litvanya ve Letonya’ya yasadışı geçişi konusunda gerekli önlemlerin alınmadığı ve sınır bölgelerinde zor durumda bırakıldıkları üzüntüyle görülmektedir.

Yaşanan çok boyutlu sorun bu yıl 70. yılını kutladığımız Mültecilerin Hukuki Statüsü Hakkında Cenevre Sözleşmesi’nden kaynağını alan uluslararası koruma sisteminin aşınmasına sebep olabilecektir.

Son on yıldır dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’nin, Polonya, Litvanya ve Letonya’nın karşı karşıya bırakıldıkları bu sınamayı en iyi anlayan ülkelerden biri olarak müttefiklerine desteği tamdır.

Öte yandan, Türkiye’nin, tarafı olmadığı bir konuda sorunun parçasıymış gibi gösterilmeye çalışılmasını reddediyoruz. Ayrıca, bu konuda şeffaf şekilde bilgi paylaşılmasına rağmen, Türk Hava Yolları gibi küresel çapta saygınlığa sahip bir şirketimizin hedef alınmasını kasıtlı buluyoruz.

Türkiye yasadışı göç ve insan kaçakçılığına karşı mücadelede gerekli adımların atılmasının önemini her fırsatta vurgulamakta, uluslararası toplumu bu konuda sorumlu ve duyarlı olmaya davet etmektedir. İlgili tarafların sorunu itidalle çözmesini ümit ediyor ve Türkiye olarak sorunun aşılmasında her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu vurguluyoruz.

- Advertisment -