Ana SayfaRÖPORTAJBir üniversite masalı: Öğrenci gazetesi rektörün makalesindeki veri hatalarını haberleştirdi, Stanford rektörü...

Bir üniversite masalı: Öğrenci gazetesi rektörün makalesindeki veri hatalarını haberleştirdi, Stanford rektörü istifa etti

Öğrenci gazetesi tarafından yazdığı akademik makalelerdeki veri hataları ortaya çıkarılan Stanford Üniversitesi rektörü Marc Tessier-Lavigne, dün rektörlük görevinden istifa ettiğini açıkladı. Rektörden hatalı bulunan çalışmalarını düzeltmesi ve yayınladığı dergilerden çıkarması istenmişti.

Stanford Rektörü Dr. Marc Tessier-Lavigne’nin Alzheimer hakkında yazdığı akademik makalelerde ciddi veri hataları olduğu PubPeer sitesi tarafından ileri sürülmüş, daha sonrasında Stanford’un öğrenci gazetesi The Stanford Daily rektörün bütün makalelerini bir seri halinde yeniden incelemiş, içindeki verilerin tutarlı olmadığını ortaya koymuştu.

Stanford Üniversitesi iddialar üzerine rektörün çalışmalarını incelemesi için bağımsız bir araştırma heyeti kurmuş, heyet 50 bin dokümanı elden geçirip 50 kişiyle mülakat yaptıktan sonra 89 sayfalık bir rapor yayınlamış, rektörün araştırmalarındaki verileri bilerek yanlış aktarmadığını, hataya düştüğünü açıklamıştı. Fakat heyet, bilimsel çalışmaların Stanford’ın bilimsel standartların çok altında olduğunu da şerh olarak rapora düşmüştü.

Stanford Rektörü bütün bu süreç neticesinde dün istifa kararı aldığını açıkladı ve görevi bıraktı.

- Advertisment -