Ana SayfaHaberler“Birikimlerinden istifade edemediğimiz sığınmacı akademisyenler Türkiye’yi terk etmek zorunda kalıyor”

“Birikimlerinden istifade edemediğimiz sığınmacı akademisyenler Türkiye’yi terk etmek zorunda kalıyor”

“Üniversiteler evrensel bilgi yuvalarıdır. Üniversite dediğimiz yerler doğası gereği çeşitlilik, çoğulculuk içerir ve içermelidir. Dolayısıyla bu kadar büyük bir imkanın, Türkiye’de bulunan büyük potansiyelden ülkenin istifade etmesinin engellenmesi akıl dışı bir durum. Siz engelleri kaldırın, üniversitelerde katkı yapabilecek olanlar yapsın. Kendi alanında önemli çalışmalar ve eserler ortaya koyan isimler Türkiye’de ama akademi bundan istifade etmemeyi tercih ediyor.”

“Türkiye’de sığınmacı ve göçmenlerle ilgili ele alınması gereken konulardan birisi de akademisyenlerin statüsü ve mesleklerini icra etmelerinin önündeki engeller. Türkiye, göçün 10. yılında hala bunu ortadan kaldırabilmiş değil. Özellikle Suriye kökenli akademisyenlerle ilgili çalışmalar yıllar içerisinde bu konuda anlamlı bir ilerleme olduğunu göstermiyor.

2016 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi’nde bir çalıştay yapmıştık ‘Arap Ülkelerinden Gelen Akademisyenler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ konulu. Sadece Suriyeliler yoktu, Mısırlılar, Yemenliler ve farklı Arap ülkelerinden gelen akademisyenler vardı.

Arap Ülkelerinden Gelen Akademisyenler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştay Raporu (2016)

https://www.medipol.edu.tr//medium/document-file-5691.vsf

Arap Ülkelerinden Gelen Akademisyenler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştay Raporu (2021)

https://www.medipol.edu.tr//medium/document-file-11575.vsf

2016’dan 5 yıl sonra, 2021’de aynı konuda tekrar bir çalıştay yaptık ve aynı kriterler üzerinden durumlarında bir değişme olup olmadığını gözlemlemeye çalıştık. Maalesef anlamlı bir ilerleme olmamıştı.

Türkiye bu süreçte kendi alanında yetkin, kendi alanında önemli katkılar yapabilecek birçok insanı, yetişmiş pek çok akademisyeni kaybetti. Bu insanlar yurtdışına gitmek durumunda kaldılar.

Peki şu anda neler yapılabilir?”

Programın tamamını Serbest TV’den izlemek için:

- Advertisment -