Ana SayfaSeçim 2023Bu da ‘Ben Seçerim’in aday listesi: “Bu kadınların mecliste olması zorunluluktur”

Bu da ‘Ben Seçerim’in aday listesi: “Bu kadınların mecliste olması zorunluluktur”

Kadınların siyasetteki temsiliyetini artırmaya çalışan Ben Seçerim Derneği, yeni dönemde mecliste olmalarını “zorunluluk” olarak gördüğü kadın adayların listesini açıkladı. 20 kişilik listede 13 CHP’li, 3 DEVA’lı, 2 İyi Parti’li ve 2 de Gelecek Parti’li kadın aday adayları var. “Bu bizim aday listemiz” sözleriyle listede yer alan kadın aday adaylarını tanıtan Ben Seçerim Derneği Başkanı Nilden Bayazıt, “Biz mecliste kadınların olmasını talep etmiyoruz, bunu zorunluluk olarak görüyoruz. Siyasi partilere çağrımız budur” diye konuştu.

Ben Seçerim Derneği danışma kurulu üyesi Binnaz Toprak’ın da aralarında olduğu dernek yönetimi ile birlikte, Türkiye genelinde belirledikleri kadın adayları Ankara’da bir araya getiren Ben Seçerim Derneği Başkanı Nilden Bayazıt, mecliste mutlaka olması gerektiğinde ısrar ettikleri isimleri KONDA Araştırma’nın işbirliğiyle yaptıkları saha araştırmasıyla belirlediklerini açıkladı.

Ben Seçerim’in 20 kişilik kadın aday listesindekilerin tamamı, 14 Mayıs’ta iktidar karşısında yarışacak 4 ayrı partiden mevcut durumda kadın aday adayı statüsünde.

Bayazıt, “Kadınların mecliste olması talep değil zorunluluktur” derken, muhalefet partilerinin kadın aday adaylarına daha yakından bakması ve onları aday listelerine almasını beklediklerini söyledi.

Ben Seçerim Derneği danışma kurulu üyesi Prof. Binnaz Toprak, 14 Mayıs seçimini yorumlarken şöyle konuştu:

“Bu yeni dönemde ya baskıcı, otoriter rejim yoluna devam edecek ya da cumhuriyetin kurucu kadrolarının da istediği muasır medeniyet seviyesi yakalanacak. Türkiye bugün uçurumun kenarındadır. Yeniden Refah Partisi ile HÜDA PAR’ın Cumhur İttifakı’na katılması da kadın sorununun bugün Türkiye’nin en büyük sorunu olduğunu ortaya koymuştur.”

Prof. Toprak kadınların bugün mecliste temsil oranının yüzde 17.2 seviyesinde olduğunu anlattı; “Kadınlar, mecliste elbette yüzde 50 oranında temsil edilmeli. Bugünkü utançtan kurtulmamız için muhalefetin kadınların sesini duyması gerekiyor. Sosyal adalet ancak meclisteki kadın sayısının artırılmasıyla mümkün” dedi.

DEVA Partili Elif Esen.

Hiç kadın vekil çıkartmayan Kırklareli ve kadın hareketi olarak DEVA

Ben Seçerim’in mecliste mutlaka olmaları gerektiğini savunduğu kadınların 13’ü CHP’den aday adayı. Bu adaylar arasında, Cumhuriyet tarihinde hiç kadın vekil çıkartmayan Kırklareli’nden Yasemin Açık Ertaş da var; Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, CHP’de genel başkan yardımcısı danışmanlığı yapan Koza Yardımcı da var.

CHP’de 9 Nisan’da kesinleşecek milletvekili listelerinin “yeniliği” yansıtacağına inanan adayların hepsi “toplumsal barışa katkı sağlamak” istediklerini söylüyor.

Ben Seçerim’in listesinde 3 DEVA Parti’li kadın aday adayı var: DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcılarından Elif Esen, Kadın Girişimcileri Derneği (Kagider) üyesi Meltem Gürler ve 2019 yerel seçiminde Saadet Partisi Şanlıurfa belediye başkan adayı Essum Aslan.

Her üç isim de, “DEVA yoluna kadın hareketi olarak devam edecek. DEVA’yı da, toplumu da kadınlar güçlendirecek” diyor.

Ben Seçerim’in listesindeki iki Gelecek Partili, Prof. Serap Yazıcı ile Habibe Çiftçioğlu. İki İyi Partili de Neshihan Koca Nergiz ile Sibel Pişkin.

Erkekler de kadın siyasetçi istiyor

Ben Seçerim Derneği, Eylül 2022’de KONDA Araştırma işbirliğiyle seçmen üzerindeki kadın siyasetçi algısını ölçen Türkiye’deki ilk kamuoyu araştırmasını yaptı.

Araştırma kapsamında Türkiye genelinde 31 ilin 80 ilçesindeki 126 mahalle veya köyde, toplam 2 bin 258 kişi ile yüz yüze ve derinlemesine görüşmeler yapıldı. Araştırma, kadın siyasetçilerin seçmen üzerindeki algısını ölçen bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışma olarak da biliniyor.

Araştırma sonuçlarına göre toplumun yüzde 62’si, kadınların yüzde 71’i, erkeklerin yüzde 54’ü kadın siyasetçi artınca Türkiye’nin gelişeceğini ve daha iyi bir toplum haline geleceğini düşünüyor. Kadınların yüzde 79’u, erkeklerin yüzde 66’sı kadın milletvekili sayısı arttığı takdirde kadınların toplumun her alanında önemli roller üstlenebileceklerini düşünüyor.  

Kadınların yüzde 82’si kadınların karar verici kademelerde daha fazla yer alması gerektiğini düşünürken, bu düşünceye sahip erkeklerin oranı yüzde 65.

- Advertisment -