Ana SayfaHaberlerGündemBulgaristan mahkemesi Göktaş’ın iadesini reddederken Avrupa Parlamentosu’nun Osman Kavala kararına da referans...

Bulgaristan mahkemesi Göktaş’ın iadesini reddederken Avrupa Parlamentosu’nun Osman Kavala kararına da referans vermiş

Göktaş’ın Türkiye’ye iadesini reddeden Bulgaristan’daki birinci derece mahkemesinin karar metninde Türkiye’nin AİHM’in Osman Kavala kararını uygulamaması ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin ihlal prosedürü başlatması da vurgulandı. Üst mahkeme bu kararı iki gün önce bozdu ve Levent Göktaş’ın Türkiye’ye iadesine karar verdi.

Necip Hablemitoğlu suikastı davasının Bulgaristan’da tutuklu olan firari sanığı Levent Göktaş’ın Türkiye’ye iadesi, davaya bakan birinci derece mahkemesi tarafından reddedilmişti.

Göktaş’ın Türkiye’ye iadesini, üst mahkeme olan Filibe İstinaf Mahkemesi iki gün önce kabul etti. Bulgaristan yasalarına göre İstinaf Mahkemesi’nin kararı kesinlik taşıyor.

Haskova Bölge Mahkemesi, iadeyi reddeden kararında Türkiye’nin Osman Kavala hakkında AİHM’in tahliye kararını uygulamamasına ve devamında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Türkiye için başlattığı ihlal prosedürüne atıfta bulundu.

Karar metninde, Göktaş’ın Ergenekon Davası kapsamında beş yıldan uzun süre tutuklu kaldığı dönemdeki hukuki uygulamalara dikkat çeken mahkeme, AİHM’in Kavala kararıyla ilgili de şu ifadelere yer verdi:

“Avrupa Parlamentosu’nun Osman Kavala davasına ilişkin 05.05.2022 tarihli kararında yer alan ve Türkiye’nin AİHM kararlarına uymadığını kabul eden ve hatta Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bir kararını (AİHS’nin 46. Maddesinin ihlali için) takiben bu yerine getirmemeyi tespit etmek için bir prosedür başlatan ve ayrıca keyfi tutuklama ve suçlamaların yanı sıra sanıklara yönelik aşağılayıcı ve insanlık dışı muamele şeklinde tezahür eden Sözleşme ve Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin yanı sıra iç hukukun da ihlal edildiğini tespit eden kararındaki tespitler de bu yönde ilave bir argümandır.

“Avrupa Parlamentosu’nun kararı, talepte bulunan devlette hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargıyı sorgulayan bir dizi başka sorunu da analiz etmektedir; ancak AİHM kararlarına uyulmaması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin AİHS’ye katılımıyla bağlantılı olarak verilen taahhütlerin ihlal edilmesine ilişkin tespitler, Göktaş’a karşı ceza yargılamasının uygulanacağı ilan edilen koşulların izlenmesine yönelik açık bir mekanizmanın bulunmamasıyla birlikte değerlendirildiğinde, bunları ayrıntılı olarak tartışmak anlamsızdır.”

- Advertisment -