“Erdoğan iktidarının otoriterleşmesinden epey zamandır bahsediliyor. Ama bu otoriterleşme bir aşamadan sonra faz değiştirdi. Bu faz değiştirmenin temelinde de otoriterliğin hayata geçirilmesi için dayandığı temel olduğunu düşünüyorum.
İlk fazda Erdoğan, otoriter tutumlarını ve otoriter yönetimini karizmatik iktidarına dayanarak yürütüyordu. Yani karizmasından, karizmatik otoritesinden, halkın desteğinden, karizmasının sağladığı destekten aldığı güçle otoriter bir yönetim sergileyebiliyordu.
İkinci faz ise, karizmatik gücün, etkinin azaldığı, zayıfladığı ve hatta belli noktalarda ortadan kalktığı; onun yerini korkunun aldığı bir faz. Yani otoriter yönetimin korkuya dayalı olarak hayat bulduğu bir faz diyebiliriz buna.
Tarihsel olarak bunu ayırmak kolay değil ama herhalde karizmatik iktidardan kaynaklanan otoriterleşme ile korku iktidarından kaynaklanan otoriterleşme arasındaki tarihi Türk tipi başkanlık sistemine geçiş olan Nisan 2017’deki referandum ile başlatabiliriz. O aşamadan sonra Türkiye’de otoriter yönetim, halkın tercihleri ve halkın Erdoğan sevgisine dayanmak yerine korku ve kaygılara dayanmaya, oradan beslenmeye ve oradan güç almaya başladı.”
Programın tamamını;
Serbest TV’de izlemek için:
Serbest Pod’da dinlemek için: