Ana SayfaHaberlerBüyükada Davası tarihe karıştı: Son sanık Taner Kılıç’ın da beraati onandı

Büyükada Davası tarihe karıştı: Son sanık Taner Kılıç’ın da beraati onandı

Büyükada Davası sanıklarından hakkındaki dava Yargıtay’da devam eden son sanık olan Af Örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç’ın beraat kararı onandı. Bu kararla 5 Temmuz 2017’de “ajanlık” manşetleri atılan gözaltılarla başlayan Büyükada Davası’nın 11 sanığının tamamının beraatleri onanmış oldu.

Af Örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç’ın Büyükada Davası’yla ilgili aldığı beraat kararı Yargıtay’da onandı.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre; 2017’de Büyükada’da insan hakları konulu bir toplantı sırasında gözaltına alınarak “örgüt üyeliği” suçlaması yöneltilen 10 insan hakları savunucusunun tamamı 8 yılın sonunda beraat etmiş oldu.

Ajanlık iddiaları

5 Temmuz 2017’de Büyükada’da düzenlenen bir çalıştayın beşinci gününde gözaltına alınan isimler hakkında medyada ajanlık iddiaları ortaya atıldı.

18 Temmuz 2017 tarihinde savcılığa çıkarılan İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü) Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı-insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı-insan hakları eğitimcisi) tutuklandı.

Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi), İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu) ve Nejat Taştan (Eşit Haklar İçin İzleme Derneği) adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Erkem ve Üstün de savcılığın itirazı üzerine tutuklandı. Böylece tutuklu sayısı 8’e yükseldi.

“Büyükada’da aksayan vapur seferleri üzerine”

Serbestiyet Genel Yayın Yönetmeni Yıldıray Oğur, gözaltılardan bir ay sonra medyada ortaya atılan iddiaları “Büyükada’da aksayan vapur seferleri üzerine…” yazısında incelemişti.

Davanın geçmişi

Yaklaşık üç ay sonra hazırlanan iddianamede ise ajanlık değil, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına hareket etmek” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamaları yöneltti.

İddianamede, 10 ismin yanına, hakkında daha önce dava açılan ve tutuklanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç da sanık olarak eklendi. Kılıç, örgüt üyeliği ile suçlandı. İlk duruşmada 8 tutuklu sanık, 113 günün ardından tahliye edildi. Kılıç’ın tutukluluğu ise bir süre daha devam etti.

3 Temmuz 2020‘deki karar duruşmasında, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, Af Örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç’a “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 6 yıl 3 ay, hak savunucuları Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran’a ise “terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Nalan Erkem, İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Veli Acu, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli hakkında ise beraat kararı verdi.

Yargıtay 3. Dairesi, 17 Ekim 2022’de yerel mahkemenin hükmünü bozdu. Kararda, Kılıç hakkında eksik soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Hapse mahkum edilen diğer isimlerin de beraatinin gerektiği vurgulandı.

Yeniden yapılan yargılama 6 Haziran 2023’te karara bağlandı. İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, Kılıç dahil tüm sanıkların beraatine hükmetti. Savcılık ise Kılıç yönünden karara itiraz etti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 yıl devam eden yargılama sürecini kısa süre önce bitirdi. Daire, savcının itirazını reddederek, Kılıç hakkındaki beraat hükmünü onadı. Böylece beraat kararı kesinleşti ve Büyükada davasının 11 sanığının tamamı suçlamalardan aklanmış oldu.

- Advertisment -