CHP tüzük kurultayının ismi “İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı” olarak belirlendi. Kurultayın sloganı, “Her derdin var bir çaresi: Cumhuriyet Halk Partisi” oldu. CHP’nin “Özgürdür, özeldir herkes bu evde. Yerelde iktidar, sıra genelde” vurgulu yeni şarkısı da kurultayda çalındı.
Kurultaya delegelerin yanında onur kurulu üyeleri ve eski genel başkanlar davet edildi. Özgür Özel’den önceki genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu bu daveti reddetti ve kurultaya katılmadı.
Özel’den İmamoğlu’na destek: Herkes haddini bilecek
Kurultayda divan başkanlığını CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek yapıyor.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kurultay konuşmasında genel başkanlık yaptığı 10 aylık sürecin bir bilançosunu anlattı, normalleşme sürecindeki temasları hakkında bilgi verdi, bu süreç üzerinden kendisine yöneltilen eleştirilere sert çıktı. Özel; haklarında siyasi yasak istenen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na destek verdi:
“Biz iktidara yürürken kararlılığımızı görüyorlar ve yargı eliyle siyaseti dizayn etmeye çalışıyorlar. Geçtiğimiz haftalarda Sayın Ekrem İmamoğlu’nun uzun süredir bekletilen dosyaları üzerinden maksatlı biçimde sızdırıldı. Sayın İmamoğlu bu çabalara karşı kendi duruşunu en kararlı, en net bir biçimde ifade etti.
Partinin genel başkanı olarak herkesin huzurunda ifade ediyorum k; Sayın İmamoğlu’nun tutumu partimizin tutumudur. CHP, Ekrem İmamoğlu’nun yanındadır. İstanbul’un sevgilisini, partimizin gözdesini kimsenin kem gözlerine bırakmayız. Herkes haddini bilecek.”
“Aday gösterilmeyince başka partiden aday olanlar partide görev alamayacak”
Özgür Özel, yerel seçimlerde partinin yeniden aday göstermemesinden ötürü başka partilerden veya bağımsız aday olanlar için izlenecek politikayı anlattı:
“Partiyi bırakıp, bağımsız aday olup bizim partimize seçim kaybettirip AK Parti’nin kazanmasını sağlayanları bir kenara not etmedik. Bizim onlarla işimiz gücümüz yok.
Kişisel hırslarından dolayı bu partinin karşısında adaylaşanlar adaylaştıkları yerde kalsınlar. O dönem bu hataları yapanlar bir daha bu partide görev alamayacaklar.”
“Normalleşme AKP ile ittifak, Cumhur İttifakı’na iltihak değil”
Özgür Özel, normalleşme sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmelere gönderme yaparak bu görüşmeler üzerinden kendisine yöneltiler eleştirilere yanıt verdi.
Normalleşme sürecini halkın da desteklediğini öne süren Özel, “Çünkü normali budur” dedi. Siyasetin normalden saptığı için milletin sorunlarının çözülemediğini anlatan Özel, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığımız görüşme AK Parti ile ittifak görüşmesi, Cumhur İttifakı’na iltihak değildir” dedi.
İktidarın yeni anayasa talebine her görüşmede “Önce mevcut anayasayı uygulayın, uyun” dediklerini anlatan Özel, AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararları uygulanmadan yeni anayasaya evet demelerinin sözkonusu olmayacağını duyurdu.
“Bu tüzük benim tüzüğüm değil. Kemal Bey’in de tüzüğü değil”
CHP tüzüğünü, partinin anayasası olarak niteleyen Özgür Özel, hiçbir yöneticinin tüzüğü kendine uyduramayacağını söyledi.
Tüzük taslağının son halini Kemal Kılıçdaroğlu’na da iletip, görüşlerini aldıklarını anlatan Özel, delegelere “Bu tüzük ne benimdir ne Kemal Bey’indir. Benim için bu tüzükte önemli olan kadın ve gençlik kotalarının uygulanmasıdır” diye seslendi.
“Hepimiz önseçime gireceğiz”
Tüzük taslağında milletvekili ve parti kurullarıyla ilgili 3 dönem sınırı getiriliyor. Özgür Özel “Tüzük Komisyonu’nda dönem sınırında genel başkan muafiyeti olsun dediler. Bunu kabul etmedim. Genel başkan dahil hepimiz önseçime gireceğiz” dedi.
6 maddelik itiraz
Tüzük taslağında itiraz eden Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın delegeler “Her şey senin elinde. Kaldır elini-bunlar olmaz arkadaş- de” başlıklı bir duyuru yayınladılar ve tüzük taslağında nelere itiraz ettiklerini açıkladılar. 6 maddelik itiraz şöyle:
1- Madde 51: Mevcut genel aşkanlar parti kültürümüzde onlarca yıldır olduğu üzere tekrar aday olmak için imza toplamalıdır. Kurultaylar, eşitlerin demokrat mücadelesidir. Genel başkan eliyle adaletsizlik yapılamaz.
2- Madde 52: Önseçim sadece yargı denetiminde olur. Bir vekil en fazla 3 dönem vekil olabilir. Genel merkez milletvekili kontenjanı yüzde 15 olamaz. Yüzde 5’ten fazla olamaz. Bu, tek adam rejimidir.
3- Madde 55: Madde 52’nin aynısıdır. Milletvekillerine istedikleri sonsuz yaşam, belediye başkan ve üyelikleri için de isteniyor.
4- Madde 82: Eğer tüzük kabul edilmezse tüzüğü PM yapar diyorlar. CHP’de delegenin üstünde bir irade yoktur, olamaz.
5- Madde 5: Benden yana üye en güzel üye anlayışı olan bu madde kabul edilemez.
6- Geçici Madde 2: Milletvekilliği dönemini 2018 seçiminden itibaren sayıp, kendini garantiye alan evladiyelik vekilliğe el ele son verelim. Demokrat bir tarih yazalım.
CHP tüzük kurultayında tartışmalı 52.madde görüşmelerinde gerilim:
CHP Denizli İl Başkanı Ali Kemal Horzum“92 yaşındaki Altan Öymen, 87 yaşındaki Hikmet Çetin, 81 yaşındaki Murat Karayalçın burada. 13 yıldır peşinde koştuğumuz genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu burada değil. Beni çok üzüyor” dedi. Kılıçdaroğlu’na yakın delegeler bu eleştiriye tepki gösterdiler.
Tüzük taslağındaki 52.madde örgüt denetiminde önseçim öngörürken, Kılıçdaroğlu’na yakın delegeler önseçimin hakim denetiminde olmasında ısrar ediyor. Madde üzerindeki konuşmalar sürerken, delegelerden madde üzerindeki oylamanın kapalı yapılmasına dair öneriler de geliyor.