CHP’den istifa ettikten sonra eski CHP’li Muharrem İnce’nin kurduğu Memleket Partisi’ne katılan, ardından bu partiden de istifa eden Mehmet Ali Çelebi, siyasi kulislerin ve kamuoyunun beklentisinin aksine AK Parti’ye katılmayacağını açıkladı.
Çelebi’nin siyasi hayatına “bağımsız vekil” olarak devam edeceğini Twitter adresinden duyurması, kendisiyle ilgili iddiaların arkasının bir türlü kesilmediği siyasi kulisleri iyice karıştırdı. Ankara’da bir süredir konuşulan iddiayı gündeme taşıyan eski CHP’li vekil Barış Yarkadaş, Çelebi’nin Memleket Partisi’nden ayrıldıktan sonra Ümit Özdağ’ın genel başkanlığını yaptığı Zafer Partisi ile yakınlaştığını daha sonra meclis lokantasında Özdağ’la iki kez yemek yediğini, ardından da İyi Parti’ye mesaj yolladığını duyurdu. Yarkadaş’a göre herkesin MHP’ye gideceğini beklediği Çelebi, AK Parti’ye katılacaktı.
Çelebi de, AK Partililer de bu iddiayı yalanlamadı. Çelebi, siyaseti bıraksa da “Cumhur İttifakı”ndan yana tavır alacağını anlatan mesajlar verirken, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan Twitter hesabından Çelebi’ye destek mesajı paylaştı.
Turan, o mesajında hem Çelebi’yi “omurgasızlıkla, döneklikle” suçlayanlara tepki gösterdi hem de Çelebi’yle “Milletin geleceğine dair ortak rüyaları” paylaştıklarından söz etti. O sırada Çelebi AK Parti’ye, Cumhur İttifakı’na yakınlığını anlatan Twitter mesajları paylaşmakla yetinmedi, AK Parti aleyhindeki eski mesajlarını silmeye devam etti.
AK Parti’de Çelebi’nin partiye katılma ihtimaline olumlu yaklaşanlar kadar olumlu bakmayanların da olduğu yeni bir durum değil aslında. Olumlu bakanlar Çelebi’nin CHP’yi yıpratmak için kullanılabileceğini savunurken, olumsuz bakanlar Çelebi’nin AK Parti’ye katılımının seçmende karşılığı olmayacağını savunuyordu.
Barış Yarkadaş’ın iddiaları ve Çelebi’nin kendini AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yakın gösteren mesajlarıyla AK Parti kulislerinde Çelebi hareketliliği yeniden başladı. Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın Çelebi’ye destek mesajına “temkinli yaklaşılması gerektiği”ni savunan partililer, o destek mesajının Çelebi’nin partiye katılımının kesinleştiği şeklinde algılanmaması gerektiğinde ısrar etti. Ancak bir grup partili, katılımın AK Parti’nin kuruluş yıldönümü olan 14 Ağustos’ta gerçekleşeceğini öngördü.
Turan’ın Çelebi’ye destek mesajına temkinli yaklaşılmasını isteyen AK Partililer, Çelebi’nin siyasi hayatına “bağımsız” olarak devam edeceğini duyurmasının ardından partide son kararı her zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiğini hatırlatmakla yetiniyor. Erdoğan’ın, AK Parti’yle temas halindeki Çelebi’yi nasıl değerlendireceğine ilişkin meraklı soruları da “zaman gösterecek” diye cevaplıyorlar.
“Bir şekilde kendini var eder”
Mehmet Ali Çelebi’nin siyasete “bağımsız” devam etme kararında MHP’nin rolü oldu mu? Siyaset kulislerindeki bu soruyu MHP yönetimi “anlamsız” buluyor.
Konuştuğum üst düzey bir MHP’li, Yarkadaş’ın iddia ettiği gibi MHP’nin Çelebi’yle bir temasının olmadığını söylüyor. Bunu söylerken de CHP’ye sert tepki göstermesi, Çelebi’yle empati yapması dikkat çekici:
“Mehmet Ali Çelebi, CHP’nin Atatürk’ün partisi olmadığını gördü. Adam mutlu olsaydı orada, ayrılmazdı. Demek ki Muharrem’i de beğenmedi. Eskisiyle yenisiyle CHP’lilerin ne kadar boş konuştuğu ortada. Bizimle temas kurduğunu söylüyorlar. Yok böyle bir şey. Onların boş iddialarıyla uğraşacak değiliz. Kimse anlamsız sorularla uğraşmamalı. Çelebi’nin vekil olması da şart değil, bir şekilde kendini var eder.”
Teğmen Çelebi, kendisiyle ilgili iddialarda bulunanlara karşı hukuk mücadelesi de başlattı.
O mücadelenin sonuçlarının, Çelebi’nin “kendini var edişi”nin iktidarla muhalefetin seçim çekişmesine daha çok konu olacağı açık.