Ana SayfaHaberlerCennet Uslu anlatıyor: Trump’ın mirası ve Biden’ın masasındakiler

Cennet Uslu anlatıyor: Trump’ın mirası ve Biden’ın masasındakiler

Serbest TV ve SerbestPod kanallarında yeni başlayan ‘Bunu Düşünelim’ programında siyaset bilimci Cennet Uslu, Mustafa Ali Aykol’un sorularını cevaplıyor. Haftanın öne çıkan bir gelişmesinin geniş bir açıdan ele alınacağı programın bu haftaki ilk bölümünde, Trump’ın bıraktığı miras ile Biden’ın muhtemel yol haritası ele alınıyor.

Mustafa Ali Aykol: Time dergisi, Biden’ın ilk gününe ilişkin bir çizimi kapağına taşıdı. Bu çizimde, Trump’ın ardında bıraktıkları ve Biden’ın işinin aslında ne kadar zor olduğu gösteriliyor. Siz ABD’deki başkanlık seçimini, sonrasında yaşananları ve Biden’ın göreve başlaması ile birlikte değişecek ya da değişmeyecek politikaları nasıl değerlendiriyorsunuz genel hatlarıyla?

Cennet Uslu: Time’ın kapağı gerçekten de Amerikan halkının bir tür duygusunu yansıtıyor: “Trump, başkanlığı döneminde her şeyi mahvetti. Bütün anayasal işleyişleri, teamülleri, hepsini kırdı, geçti, dağıttı. Seçimler bittikten sonra, kurtuluşu kutladıktan sonra tüm bunları nasıl düzelteceğiz?”

Bu duyguyu ve bu düşünceleri yansıtıyor Time’ın kapağı. Dünyanın bir kısmı da böyle görüyor bunu.

ABD’de başkanlık devir-teslim töreni tüm dünyada milyonlar tarafından izlendi. Sizin bu törene dair gözlemleriniz neler? Bu tarz geleneksel törenlerin demokrasi açısından, siyasi kültür açısından önemi nedir?

Büyük bir beladan kurtulmanın şükür duası gibi bir demokrasi ayini gerçekleştirdiler. Bol sembol ve duygu yüklüydü. Bu sembollerin en önemli özelliği Trump’ın temsil ettiği ve savunduğu ideolojinin karşıtı şeyleri kutsamasıydı. Örneğin Trump daha beyaz, belirli bir inanca sahip belirli bir toplum kesimini temsil ediyordu. Onları gerçek Amerikalı olarak görüyordu. Buna karşılık tören etnik köken, cinsiyet vb bir çeşitlilik sergisi gibiydi.

Programın tamamı Serbest TV YouTube kanalımızda:

- Advertisment -