Ana SayfaHaberlerCezayir bakanlıkları Fransızca kullanımını bırakıyor

Cezayir bakanlıkları Fransızca kullanımını bırakıyor

Üç bakanlık resmi yazışmalarında Fransızca kullanımına son verdiğini açıkladı. Cezayir, Macron’un “Fransız sömürgesinden önce bir Cezayir ulusu var mıydı?” sözleri üzerine Paris Büyükelçisini istişare amacıyla çağırmış ve hava sahasını Fransa askeri uçuşlara kapatmıştı.

Geçtiğimiz hafta Mesleki Eğitim ve İstihdam Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, resmi yazışmalarda Arapça kullanmaya başlayacaklarını kurumsal sayfalarından duyurmuştu. Bu hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da Fransızca kullanımını durdurarak; resmi yazışmalar, beyanlar ve tabelalarda Arapçanın kullanılmasının zorunlu olduğunu duyurdu.

Cezayir anayasasına göre birinci resmi dil Arapça, ikinci resmi dil Berberi dili olarak kabul ediliyor. Buna rağmen Cezayir’de Savunma Bakanlığı dışındaki tüm bakanlıklar resmî açıklamalar da dahil tüm kurumsal yazışmalarında Franszıcayı kullanıyordu.

Cezayir bakanlıklarının kararı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Cezayir’in Fransa sömürgesi olduğu dönemle ilgili sözlerinin ardından başlayan diplomatik tepkiler dizisinin bir adımı. Cezayir, Ekim ayının başında Paris Büyükelçisi’ni istişare amacıyla geri çağırmış ve hava sahasını Fransa askeri uçuşlarına kapatmıştı.

Macron, Le Monde Gazetesi’ne verdiği mülakatta, Cezayir’in tarihini Fransa nefreti üzerine kurguladığını söyleyerek, “Fransız sömürgesinden önce bir Cezayir ulusu var mıydı?” demişti.

- Advertisment -