CHP, seçim güvenliğini tehlikeye attığı ve iktidarla muhalefete eşit koşullarda seçim kampanyası yürütme fırsatı tanımadığı gerekçeleriyle yeni seçim kanununu Pazartesi günü Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyor. İktidar cephesinden “anayasa ihlali yok” sesleri yükselse de, CHP’ye tüm muhalefet destek veriyor.
Siyasi muhalefet; AKP ile MHP’nin “temsilde adaleti” sağlayacağı, Türkiye’yi “daha demokratik bir seçim ortamına kavuşturacağı” iddiasıyla savunduğu yeni seçim kanununu Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gündemine taşıyor. Ana muhalefet partisi CHP, üç maddesinin seçim güvenliğini tehlikeye attığı ve iktidarla muhalefete eşit koşullarda seçim kampanyası yürütme fırsatı tanımadığı gerekçesiyle kanunun iptali için AYM’ye yapacağı başvuruyu detaylandırdı.
Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni seçim kanunu, Ocak 2022’de oluşturulan seçim kurullarının üç ay içinde lağvedilmesini öngörüyor.
İl ve ilçe seçim kurullarında görev yapacak hakimlerin kıdem esasına göre değil de kura yöntemiyle belirlenmesini öngören kanunu “iktidarın seçim kurullarını kendi istediği biçimde şekillendirme” çabası olarak gören CHP, itirazını şu sözlerle dile getiriyor:
“İktidarın baskısıyla seçim kurulları oluşturulabilir. AKP ile MHP, istediğini seçim kuruluna getirebilir. Kanunun bu haliyle seçime gidilirse bağımsız seçim kurulları olmaz. Seçim de demokratik olmaz.”
CHP, il ve ilçe seçim kurullarının oluşumuna ilişkin AYM’ye yapacağı itirazları “seçim güvenliği tehlikede” başlığıyla bir araya getirdi. CHP’nin bu uyarısına diğer muhalefet partileri de destek veriyor. AYM’den yasanın ilgili maddeleriyle ya da tamamı için bir iptal kararı çıkmaması durumunda 6 muhalefet partisinin oluşturduğu “seçim güvenliği masası” seçim kurullarında yaşanabilecek sorunları özel bir kampanya ile halka anlatmayı planlıyor.
“Cumhurbaşkanı seçim yasaklarından muaf olamaz”
CHP, yeni seçim kanununda cumhurbaşkanını seçim yasaklarından muaf tutan maddeyi de anayasadaki “eşitlik” ilkesine aykırı bulduğu için AYM’ye “Anayasanın en temel ilkelerinden birinin ihlal edilmesi kabul edilemez” çağrısı yapacak.
CHP’nin bu çağrısı; yeni seçim kanununun meclisteki görüşmeleri sırasında tüm muhalefetin kanuna koyduğu şerhlerin özeti niteliğinde olacak:
“Cumhurbaşkanının 10’dan fazla uçağı, onlarca makam aracı var. Bütün bu araçları kullanarak seçim kampanyası yapabilecek olması, seçim döneminde diğer adaylar için eşit rekabet koşullarının olmayacağını gösteriyor. Cumhurbaşkanı seçim döneminde ayrıcalıklı olamaz.”