Ana SayfaHaberlerGündemCihat Yaycı’nın sonsuz ifade hürriyeti: “Türkiye’yi işgal edecekler”, “ekonomiyi FETÖ’cüler bozuyor”, “Ormanları...

Cihat Yaycı’nın sonsuz ifade hürriyeti: “Türkiye’yi işgal edecekler”, “ekonomiyi FETÖ’cüler bozuyor”, “Ormanları Yunanlar yakıyor”

Müstafi tümamiral Cihat Yaycı’nın Sözcü gazetesine manşet olan “Amerika Türkiye’yi işgal planı yapıyor” açıklaması bazı çevrelerde paniğe yol açtı. Ancak önceki açıklamalarını takip edenler, telaş edecek bir şey olmadığını biliyor; Yaycı’nın dilinin kemiği yok, o hep böyle. Çok büyük iddialar öne sürüyor, kimse ondan iddialarını temellendirmesini istemiyor; o da bu ortamın tadını çıkartıyor, sürekli el yükseltiyor.

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, geçen hafta Sözcü gazetesinin manşetindeydi: “ABD, Türkiye’yi NATO’dan çıkarıp işgal etme planı yapıyor.”

Cihat Yaycı, 17 Mayıs 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevinden alındı. Ertesi gün “onurunun ve gururunun incindiğini” belirterek istifa etti. Ancak istifasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arası açılmadı; Erdoğan’ı övmeye devam etti.

“Cumhurbaşkanımıza sadakatim ömrüm boyunca devam edecektir”

İstifasının hemen ardından eski AK Parti milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner’e konuşan Yaycı, “İstifam asla Cumhurbaşkanımıza tepki değildir. Ona olan sadakatim ömrüm boyunca devam edecektir” demişti.

Yaycı, istifasından iki ay sonra Bahçeşehir Üniversitesi’nin açılış töreninde şöyle konuşmuştu:

“Doğu Akdeniz’de Libya ile deniz yetki alanları için yapılan sınırlandırma anlaşmasının akademik fikri benimdir. Ama bu anlaşmayı imzalattıran ve hayata geçiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Erdoğan’ın iradesi, dirayeti, duruşu olmasaydı siyasi riski almasaydı o anlaşma imzalanmazdı. Benimki akademik makale olarak raflarda kalırdı. Üç, beş nesil sonra Türk gençleri refah içinde yaşarken ‘Allah bu fikri ortaya atandan, anlaşma yapıp imzalatandan da razı olsun’ desin, yeterlidir. Denizlerimizin farkına varmalıyız.”

“İç siyasete müdahil olmam” diyor ama CHP’lilere demediğini bırakmıyor

Yaycı, geçtiğimiz yıl büyük tartışmalara neden olan 104 emekli amiral bildirisinin altında neden imzasının olmadığı sorulduğund, “Hiçbir şekilde iç siyasi konulara müdahil olmadan çalışmalarıma devam edeceğim” demişti.

Fakat Yaycı’nın siyasete müdahil olmama kararının sadece hükümetin uygulamalarına müdahil olmama anlamına geldiği kısa süre içinde ortaya çıktı. Yaycı, muhalefete karşı son derece müdahildi.

Yaycı, emekli büyükelçi ve sonradan CHP üyesi olan Yalım Eralp’in Ege adaları hakkındaki “Çok iddialar var o adaların egemenliğinin şartlı verildiği ile ilgili. Öyle bir şey yok” açıklaması nedeniyle Eralp’e “Bu vatan hainliğidir. Bunların büyükelçilikleri nasıl elinden alınmıyor. Bu düşünce özgürlüğü müdür? Yunanistan’da bir tane büyükelçi böyle bir şey söylese bakın başlarına neler gelir. Hiç mi Türk kanı taşımıyor? Atatürk olsa bunlara ne yapardı… Bunlar kimin büyükelçisi olmuşlar” sözleriyle tepki gösterdi.

Cihat Yaycı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “KHK mağduriyetlerine son vereceğiz” açıklamasına ise “Kumpasçı, sınav hırsızı, darbeci bu hain örgütün mensuplarını mağdur olarak gösterenlere kanmayın. Tarih de, millet de affetmez. Unutulmasın ki haine merhamet vatana ihanettir” tepkisini vermişti.

Cihat Yaycı, Mavi Vatan tezi konusundaki bir cümlesi nedeniyle CHP’li emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz’ü de “İçimizdeki İrlandalılar”dan biri diye suçlamıştı.

Bu çıkışlar, iktidara yakın medyada geniş yer buldu.

Kanal İstanbul’a karşı çıkanların zihniyeti…  

Yaycı, Akit TV’de katıldığı bir programda da Kanal İstanbul’a karşı çıkanları “müstemleke zihniyetine sahip” olmakla suçlamıştı.

Cihat Yaycı’nın birçok değerlendirmesi komplo teorilerinin sınırlarında dolaşsa da Türkiye’de bazı çevreler onun her sözünde bir hikmet buluyor, o da kendisine sağlanan bu sınırsız ifade hürriyeti ortamını tepe tepe kullanıyor.

Bunlardan birkaç örnek:

“Türkiye’deki mali sorunun sebebi Maliye Bakanlığı’ndaki FETÖ’cüler olabilir”

Sunucu Ferda Yıldırım’ın YouTube kanalına konuk olan Cihat Yaycı, ülkede yaşanan ekonomik krizin sebebinin Maliye Bakanlığı’nda bulunan FETÖ’cüler olabileceğini ve bunun iyice araştırılması gerektiğini söyledi.

“Türk-Libya hidrokarbon mutabakatının potansiyeli 30 trilyon dolar”

Cihat Yaycı, Türkiye ve Libya arasında imzalanan hidrokarbon anlaşması sonucunda Türkiye’nin “30 trilyon dolar” değerinde doğalgaz çıkarabileceğini iddia etti. Akıllara “acaba 30 milyar dolar mı demek istedi?” sorusu gelse de Yaycı henüz sözlerini tashih etmedi.  

Yaycı’nın açıklaması Türkiye gazetesinin manşetinde yer aldı.

Türkiye ve Libya arasında deniz yetki alanlarını belirleyen 2020 tarihli anlaşmanın ardından konuşan Yaycı, anlaşmanın kapsadığı bölgede Türkiye’nin 572 yıllık ihtiyacını karşılayacak doğalgaz olduğunu iddia etti. Fakat bu türden dudak uçurtan rakamları ondan başka kimse telaffuz etmiyor.

“15 Temmuz’da Yunanistan, Türkiye’nin batısını işgal edecekti”

Cihat Yaycı’ya göre, 15 Temmuz darbe girişimi başarılı olsaydı Yunanistan Türkiye’nin batısını işgal edecekti. Bu iddiasını neye dayandırdığı ise çoğu iddiası gibi belirsiz. Konuştuğu gazeteciler ondan söylediklerini temellendirmesini hiçbir zaman istemedi.

“Bir gece ansızın birkaç adaya…”

Cihat Yaycı geçtiğimiz Eylül başında Cüneyt Özdemir’in YouTube kanalında Kenan Taş’ın sorularını cevaplandırırken 2018’de yaşanmış, kamuoyunda bilinmeyen Kardak benzeri bir olaydan söz etti, bir de öneride bulundu:

“Bir gece Yunan basınını takip ederken Androfogas adasına Yunan bayrağının dikildiği haberini aldık. Türk Deniz Kuvvetleri bir gecede gidip Yunan bayrağını indirip Ankara’daki Deniz Kuvvetleri karargâhına getirmiştir. Aynı gece içerisinde. Hani bir gece ansızın gelebiliriz diyor ya, biz zaten bir gece ansızın gelip gidiyoruz. Bundan sonra da yapılacak en akıllıca iş, ben olsam, bu 152 grup ada ve adacıklardan bazılarına bir gece ansızın çıkmak olurdu.”

“Yangınların küresel ısınma nedeniyle çıktığını söylemek PKK, vatan hainleri ve FETÖ söylemidir”

2021 yılında yaşanan orman yangınları hakkında bir açıklama yapan Yaycı, yangınların sebebinin küresel ısınma olmasının asla mümkün olmadığını belirterek “yangınların küresel ısınma nedeniyle çıktığını söylemek PKK, vatan hainleri ve FETÖ söylemidir” iddiasında bulunmuştu.

Sedat Peker’in gündeme getirdiği, geceliği 100 bin liralık Paramount Otel’de fotoğrafları çıktı

Sedat Peker’in iddiaları ile gündeme gelen, gecelik oda fiyatının yaklaşık 100 bin lira olduğu bilinen Sezgin Baran Korkmaz’a ait Paramount Otel’de Cihat Yaycı’nın da kaldığı ortaya çıktı.

Ayrıca Yaycı’nın, Paramount Otel’e tankla girdiği iddia edilen Cihan Ekşioğlu ile de fotoğrafı bulunuyor. Yaycı, bu fotoğraf nedeniyle kendisini savunurken “Suçlu biriyle aynı karede olmak beni suçlu yapmaz” demişti.

- Advertisment -