Ana SayfaHaberlerDünyaÇin’de protestoculara karşı bankaların önüne tank çıkartıldığı iddiası yanlış çıktı

Çin’de protestoculara karşı bankaların önüne tank çıkartıldığı iddiası yanlış çıktı

Çin’in Henan eyaletinde bir süredir bankaların önünde süren protesto gösterilerini bastırmak için banka şubelerinin önüne tankların çıkartıldığı iddiası sosyal medyada yayıldı. İddianın kaynağı bir ana caddede birçok tankın bulunduğunu gösteren bir videoydu. Aralarında Çin dışında yaşayan rejim muhaliflerinin de bulunduğu birçok Çinli, görüntülerin Henan’da değil Rizhao’da çekildiğini ve bu kentte tankların daha önce de tatbikat, eğitim gibi nedenlerle meydanlara çıkartıldığını belirtti.

10 Temmuz günü Çin’in Henan eyaletinde, yaşanan bir bankacılık krizi nedeniyle lokal bir bankayı protesto eden eylemcilere, polis olduğu iddia edilen sivil görünümlü bir grubun müdahale etmesi üzerine olaylar çıkmıştı.

Olayların ardından Henan eyaletinde bulunan dört lokal bankada ve komşu eyalet Anhui’de bulunan bir lokal bankada yaşanan ödeme krizi nedeniyle toplamda 40 milyar Çin Yuan’ı (yaklaşık 6 milyar dolar) mevduatın dondurulduğu açıklanmıştı.

Henan eyaletinde protesto gösterileri yaklaşık iki haftadır devam ediyor.

Sosyal medyada son günlerde yayılan ve caddede tankların görüldüğü bir video, Çin devletinin Henan’daki protestoculara karşı bankaların önünde tanklarla güvenlik önlemi aldığı şeklinde sunuldu.

https://twitter.com/WallStreetSilv/status/1549790086656581640?s=20&t=aXjzdDfmkvqheYJ24Hg7BQ

Banka protestolarını bastırmak için meydana tankların çıkartıldığı iddiası, birçok ülkenin sosyal medya kullanıcıları arasında hızla yayıldı. Sosyal medyada yapılan yorumlarda Çin’de 1989’da yaşanan Tiananmen olayları hatırlatıldı.

Birçok dilde farklı mesajlarla sosyal medya sitelerinde hızla yayılan iddia Türkiye’de de önce sosyal medyada sonra da medyada yayıldı.

ABD’de yaşayan Çinli rejim muhalifi ve tanınmış bir insan hakları aktivisti olan Jennifer Zeng ise 17 Temmuz akşamı çekildiği tahmin edilen görüntülerin Henan’da değil Çin’in doğu kıyısındaki Shandong Eyaleti’nin doğusundaki Rizhao kentinde çekildiğinin anlaşıldığını açıkladı.

Zeng, paylaşımlarında kentin yakınlarında bir donanma eğitim üssü olduğu ve daha önce de tankların kentin içinde dolaştığı konusunda bilgiler aldığını belirtti.

Başka bazı sosyal medya kullanıcıları da videoda görülen otelin Rizhao’da olduğunu, Çince bir konaklama uygulamasındaki kaydından teyit etti.

https://twitter.com/DonnaWongHK/status/1549405982085861377?s=20&t=aXjzdDfmkvqheYJ24Hg7BQ

Kentte tankların dolaştığına dair daha eski tarihli görüntülerin yayınlandığını gösteren paylaşımlar da yapıldı.

Videonun Henan eyaletinden olduğu ve tankların lokal bankaları protesto eden eylemcilere karşı meydana çıkartıldığı yönündeki yanlış bilgi ilk olarak evrensel bir hacker grubu olan Anonymous’un bileşenlerinden “Anonymous Operations” Twitter hesabından yayıldı. 

“Anonymous Operations”, daha önce de yanlış ya da teyitsiz bazı bilgileri dolaşıma soktuğu için uluslararası medyanın gündemine gelmişti.

- Advertisment -