Ana SayfaHaberlerCovid-19’un kaynağı: Dr. Fauci’den çağrı, Biden’dan ABD istihbaratına soruşturma talimatı

Covid-19’un kaynağı: Dr. Fauci’den çağrı, Biden’dan ABD istihbaratına soruşturma talimatı

Beyaz Saray Baş Tıbbi Danışmanı Dr. Anthony Fauci yeni tip koronavirüsün doğal yollardan ortaya çıktığından şüphe ettiğini ifade ederken, Covid-19'un kökenine ilişkin şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. ABD Başkanı Joe Biden ise, bu konuda Amerikan istihbarat servislerine 90 gün içinde bir rapor hazırlama talimatı verdi.

ABD’nin en yetkili enfeksiyon hastalıkları uzmanlarından biri olarak kabul edilen, Beyaz Saray Baş Tıbbi Danışmanı Dr. Fauci, virüsün doğasına ilişkin önceki tutumundan farklı bir açıklama yaptı.

“Virüsün kökenini araştıranlar, bunun hayvandan insana bulaştığını söylüyorlar ancak başka bir şey de olabilir ve bunu bulmamız gerekiyor. Bu yüzden virüsün doğasıyla ilgili her türlü araştırmayı destekliyorum.”

Fauci’nin bu açıklamasının, Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan ABD istihbarat raporunu izlemesi dikkat çekti.

Söz konusu raporda, Kasım 2019’da Çin’de virüs laboratuvarında çalışan 3 araştırmacının virüs ve mevsimsel grip belirtilerine benzer şikâyetlerle hastalanıp hastaneye başvurduğu öne sürülmüştü.

Çin, virüsün laboratuvarlarından birinden sızdığı teorisine karşı çıkarken, Biden yönetimi, Trump yönetimi gibi Çin’i virüse ilişkin sahip olduğu bilgileri paylaşma konusunda şeffaf olmamakla eleştiriyor.

Biden istihbarata soruşturma emri verdi

ABD Başkanı Joe Biden, bu gelişmelerin ardından istihbarat servislerine Covid-19’un kaynağını soruşturma yönünde tekrar talimat verdiğini açıkladı. Şimdiye kadar koronavirüsün nereden kaynaklandığı konusunda kesin sonuçlara ulaşılamadığını söyleyen Biden, istihbarattan çabalarını “iki katına” çıkarma ve 90 gün içinde bir rapor hazırlamalarını istedi.

Trump Çin yönetimini suçlamıştı

Biden’ın bu açıklamaları koronavirüsün Çin’de bir araştırma laboratuvarında ortaya çıkmış olabileceği yönündeki teorinin tekrar güçlenmesine neden oldu. Eski ABD Başkanı Donald Trump ve dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo virüsün Wuhan’daki bir laboratuvardan kaynaklandığına dair ellerinde kanıtlar olduğunu tekrar tekrar ifade etmişti. Trump “muhtemelen korkunç bir hata işlendiğini” söylemiş, “muhtemelen beceriksizlikten, birisi aptallık etti” ifadelerini kullanmıştı. Ancak Trump yönetimi bu yönde bir kanıtı kamuoyuyla paylaşmadı.

- Advertisment -