Ana SayfaHaberlerEkonomi"Cumhurbaşkanı yine aynı anda tüm tuşlara basıyor herhalde..."

“Cumhurbaşkanı yine aynı anda tüm tuşlara basıyor herhalde…”

Siyasetçilerden ve ekonomistlerden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir kez daha Merkez Bankası yönetiminde değişiklik yapmasına ilk tepkiler: "Merkez Bankası gibi kurumları yıpratmanın kimseye yararı olmaz", "Bu millet gece yarıları ne kadar fakirleştiğini izlemeye mahkûm değil", "Kişisel çatışmalarınızın, kliklerinizin, adamcılığınızın bedelini millet ödüyor", "Cumhurbaşkanı yine aynı anda tüm tuşlara basıyor herhalde...", "Olan, evini geçindirmek zorunda olan milletimize oluyor...", "Yazık bu memlekete!"

Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan karara göre Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu üyesi Abdullah Yavaş görevden alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası yönetimine bir kez daha müdahale etmesini ve bu müdahalenin ardından Türk lirasının değer kaybetmesini, siyasetçiler ve ekonomistler sosyal medyadan paylaştıkları mesajlar ile eleştirdi:

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan:

“Bağımsız olması gereken bir kurum, tek bir kişinin elinde oyuncak oldu. Önerimi tekrar ediyorum: Sayın Erdoğan, uğraşmayın getir götürle. Varlık Fonu’nda yaptığınız gibi, Merkez Bankası Başkanlığı’na da kendinizi atayın. Gece yarısı kararlarıyla ülkeye zarar vermeye son verin.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu:

“Beş ay önce atadığınız Merkez Bankası Başkan yardımcısını değiştirmenin cehaletinize çözüm mü olacağını zannediyorsunuz ? Faiz, kur ve enflasyon arasındaki ilişkiyi bilememenizin bedelini millet mi ödeyecek ? Yeter artık! Milletin geleceğini karartmayın !”

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce:

“Az önce Zaytung haberi esprisi yapmıştım. Programdan sonra baktım gerçek olmuş. Merkez Bankası’nda 3 isim görevden alınmış. Faizi düşürdükleri için mi alındı? Faizi yükseltmek istedikleri için mi alındı? Bilene, anlayana aşk olsun. 1 dolar 9.16 TL. Yazık bu memlekete!”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu:

“Türkiye’de Merkez Bankası kadrosu ile futbol kulüpleri teknik direktörleri aynı hızla değişiyor. Sonuç olarak, Türk futbolu nasılsa Türk ekonomisi de aynı işte. Yazık! Olan, evini geçindirmek zorunda olan milletimize oluyor…”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu:

“Cumhurbaşkanı yine aynı anda tüm tuşlara basıyor herhalde…”

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan:

“Merkez Bankasını ve yöneticilerini bu sıklıkta değiştiren herhangi bir ülke biliyor musunuz? Kişisel çatışmalarınızın, kliklerinizin, adamcılığınızın bedelini millet ödüyor!! Siz gitmeden bu ülkenin parası değerlenmez, enflasyonu düşmez, milletin çilesi bitmez!!”

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek-Böke:

“Yine geceyarısı kararnamesi, yine görevden alma, yine TL’de rekor değer kaybı! Sürekli tekrarlanan yanlış, hata veya beceriksizlik değildir. Bilinçli tercihtir…”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın:

“Bu millet gece yarıları ne kadar fakirleştiğini izlemeye mahkûm değil. İşleyen kurumlar ve ehil kadrolarla bu tedirgin gecelere son vereceğiz.”

Ekonomist İbrahim Turhan:

“Merkez Bankası gibi kurumları yıpratmanın kimseye yararı olmaz. Bütün toplum ekonomik maliyetine maruz kalır. Siyasal olarak en büyük zararı ise yönetimin ve kararların sorumluluğunu taşıyan iktidar görür.

Faydası olur mu bilmem ama yine de hatırlatayım. Büyüme için daha fazla enflasyonu göze almak ve cari açığı azaltmak için zayıf TL gibi hesabı olan, böyle politika önerileri yapan varsa bunlar çıkmaz sokaktır. Bu fikirleri verenler ülkeye de muhataplarına da iyilik yapmamaktalar.”

Prof. Dr. Selva Demiralp:

“Merkez bankasında giderek sıklaşan görev değişiklikleri kredibiliteye gelen ek darbe olarak algılanıyor. Bu algı TL’den kaçışı tetikliyor. Para politikasında temel araç kredibilitedir. Fiyat istikrarını sağlayan, finansal istikrarı sağlayan bu kredibilitenin getirdiği güvendir.”

Ekonomi yazarı Uğur Gürses:

“Merkez Bankası bir ülkenin züccaciye dükkanıdır. Siyasi ‘filler’ oraya girdiğinde kırılıp dökülen o ülkenin parası olur.”

- Advertisment -