Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclisinde ilginç bir oturum vardı. Konu, Demirören Holding’in Ziraat Bankası’na kredi borcu karşılığında ipotek olarak gösterdiği Eyüpsultan Kemerburgaz’daki Kemer Country’nin akıbetiydi.
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Ziraat Bankası A.Ş, İBB’nin 2020 yılında Kemer Country yerleşkesinin 300 dönümlük arazisi için yaptığı plan değişikliğine itiraz etti.
Banka, “özel spor alanı” fonksiyonu verilen arazinin “özel proje alanı” olarak belirlenmesini istiyordu.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu, itirazı karara bağlamadı yeniden değerlendirmek üzere ilgili müdürlüğe iade etti.
Harikulade bir kredi öyküsü
Ziraat Bankası’nın itirazının arka planında Türkiye bankacılık tarihinin en ilginç kredilerinden biri yatıyordu.
Hikâye, Demirören’lerin iktidarın teşvikiyle Türkiye’nin en büyük yayın grubu olan Doğan Medya’yı satın almaya karar vermesiyle başladı. Ne var ki Demirören’lerin parası yoktu, o nedenle bir kamu bankası olan Ziraat Bankası devreye girdi ve satınalma bedelinin tamamı olan 750 milyon doları kredi olarak gruba verdi.
Grup, ipotek olarak Kemerburgaz’daki arazilerini göstermişti. Ne var ki burası imar planlarında ‘spor alanı’ olarak görülüyordu ve o nedenle değeri de 65 milyon lira civarındaydı. Garip olan, bankanın, 750 milyon dolar kredi için 65 milyon dolarlık bir araziyi ipotek olarak kabul etmesiydi. Nitekim, geçtiğimiz günlerdeki İBB meclisi oturumunda söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı bu tuhaflığı şöyle anlatacaktı:
“Medya kuruluşu el değiştirirken Ziraat Bankası, 750 milyon dolar kredi sağlamıştı. Ancak banka krediyi verdiğinde arsalar spor alanıydı imar planları daha görüşülmemişti. Hukuken donatı alanında kalan bir yeri banka nasıl teminat olarak kabul edebilir? Usulsüz bir iş.
“Park alanında kalan bir yerim olsa, bankaya gidip 1 milyon lira kredi istesem, banka kredi verir mi? Elbette vermez, bunun bir parasal karşılığı yok. O dönem her nedense bu alanlar krediye teminat olarak verildi. Çok ilginç bir durumdayız.”
‘Minare-kılıf’ öyküsünü hatırlatan bir imar dönüşümü
Ziraat Bankası açısından pek mantıksız görünen bu ipotek işleminin kendi içinde bir mantığının olduğu, Doğan Medya’nın satışından birkaç ay sonra ortaya çıkacaktı.
Nitekim arazi, satışın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açıldı. Demirören, değeri böylece 10 katına (yaklaşık 650 milyon dolar) çıkan araziyi kredi borcu karşılığında Ziraat Bankası’na devretti, borçtan kurtuldu. Fakat bir süre sonra İBB arazinin imar iznini kaldırılınca değeri 65 milyon dolara geriledi. Ziraat’in, 650 milyon dolarlık kredi karşılığında kendisine devredilen 65 milyon dolarlık araziye imar verilmesi girişimleri işte bundan sonra başladı.
Ziraat’in İBB meclisindeki son hamlesi şimdilik akamete uğramış görünüyor fakat belli ki sahadan çekilmiş değil.
Olayın kazananı ise tartışmasız Demirören grubu: 65 milyon doları 650 milyon dolar olarak saydırdı, borcunu kapattı ve kenara çekildi, Ziraat Bankası’yla İBB çekişmeye devam ediyor.