Yeni uygulamayla birlikte ürünlerini depozitolu ambalajlar ile piyasaya sürenler, belirlenen çerçevede bir depozito sistemi kuracak. Ayrıca, depozito uygulama planı belirleyecek ve bunu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onayına sunacak.
Uygulamanın başlamasıyla birlikte ürünü piyasaya sürenler, tahsil edilen ve geri ödemesi planlanan bedellere ilişkin mali kayıtları tutacak. Bu kayıtlar çerçevesinde depozito bedeli tahsil edenler borçlu sayılırken, vatandaşlar da alacaklı kabul edilecek.
“İade merkezlerinin nerede, nasıl, ne zaman kurulacağı kamuoyu ile paylaşılmalı, aksi yeni depozito zammı olur”
Depozito uygulamasının bugün (1 Ocak) itibariyle başladığını fakat bunun için yeterli altyapı hazırlığının yapılmadığını söyleyen eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı (2014-2018) Prof. Dr. Mustafa Öztürk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Depozito Sistemi kapsamında alışverişte aldığı ürünün fiyatına ek olarak bir depozito bedeli ödeyecek olan vatandaşlar, kullandıkları veya tükettikleri ürünün ambalajını nasıl ve nereye iade edecek, depozito bedelini nasıl geri alacak. Aksi durumda tüketici zamlı ürün alacak.
“Piyasaya sürenler ne kadar süre içinde depozito sistemini kuracak ve kurmazsa yaptırımı nedir? Bu süre içinde satın aldığı ve içindekini tükettiği depozito ürününü ne yapacak. Bu tür bilgilerin kamuoyu ile acilen paylaşılması lazım.
“Piyasaya sürenler depozito iade merkezlerini (nerede, nasıl, ne zaman-3N) kamuoyu ile paylaşmalı? Bunlarla ilgili acil çözümler 15 gün içinde yürürlüğe girmeli. Aksi yeni depozito zammı olur. Birileri de haksız kazanç elde eder.”