Ana SayfaHaberlerDilovası’nda gergin gece: Sahipli bir köpeğin öldürülmesiyle başladı, “Suriyeliler ev bastı” iddiası...

Dilovası’nda gergin gece: Sahipli bir köpeğin öldürülmesiyle başladı, “Suriyeliler ev bastı” iddiası sokaklara döktü. Valilik: Ev basılmadı, onlar Suriyeli değil

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde Suriyeli bir kişinin sahipli bir köpeği zehirleyerek öldürdüğü iddia edildi. Mahallelilerin Suriyeli şahsa tepki göstermesinin ardından bir grup Suriyeli olay yerine geldi. Olay yerine gelen grubun ‘ev basmak için’ geldiği iddiası üzerine Dilovası’nda kalabalık bir grup sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Emniyet ve Valilik ev basma iddiasını yalanladı, köpeğin ölüm sebebi testin sonucunda anlaşılacak. Olaya karıştığı tespit edilen 10 yabancı sınır dışı edilmek üzere geri gönderim merkezine gönderildi. Taha Elgazi: “Suriyeliler korkudan evlerine çekildi, işçiler fabrikaya gitmiyor.”

Sahipli bir köpeğin, Suriyeli bir kişi tarafından zehirlenerek öldürüldüğü iddiası Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde gerginliğe sebep oldu.

İddiaya göre, köpeğin zehirlenerek öldürüldüğünü iddia eden mahalleliler Suriyeli şahsa tepki gösterince bir grup Suriyeli ellerinde taş ve sopalarla sokağa çıktı. Grubun bir evi basmaya çalışıldığı iddia edildi. İYİ Parti Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan da yaptığı paylaşım ile bu iddiayı gerçek gibi yansıttı.

Fakat ‘ev basma’ iddiası valilik ve emniyet tarafından yalanlandı.

Bu iddianın sosyal medyada dolaşıma girmesinin ardından ise Dilovası sakinleri sokağa çıkarak sloganlar eşliğinde yürüdü.

Evcil hayvanın zehirlendiği iddiasının ardından yaşanan gerginlikte payı olduğu iddia edilen yabancı uyruklu 10 kişi sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.

Taha Elgazi: Suriyeliler yeni bir Altındağ yaşanmasından korkuyorlar

Serbestiyet’e konuşan Sığınmacı Hakları Platformu üyesi Taha Elgazi ise, gözaltına alınan 10 kişinin Suriyeli mülteci olmadığını, olay esnasında olay yerinde olan kişilerden olduğunu söyledi.

Taha Elgazi, Dilovası’ndaki Suriyeli mültecilerin olayın ardından yeni bir Altındağ* vakası yaşanmasından korktuğu ve evlerine kapandığını söyledi:

“İşçiler işlerine gitmediler, çocuklar sokağa çıkmadılar. Çünkü bunun büyüyerek yine kitlesel bir linç girişimine dönmesinden korkuyorlar.”

2

Kocaeli Emniyeti: Evcil hayvanın ölüm sebebinin tespiti için numune ilgili kuruma gönderildi”

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Olaya karıştığı tespit edilen şahıslar yakalanmıştır. Haklarında adli işlem yapılan şüpheli şahıslar, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ne deport edilmek üzere gönderilmiştir, ayrıca evcil hayvanın ölüm sebebinin tespiti amacıyla alınan numune ilgili kuruma gönderilmiştir.”

Kocaeli Valiliği: “Hiçbir vatandaşımızın evine saldırı gerçekleştirilmemiştir”

Kocaeli Valiliği’nden konuya dair yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

“02.07.2023 günü Dilovası  ilçemizde bir hayvanın  (köpek) öldürülmesi olayına sebebiyet verdiklerini düşündükleri kişiye yönelik bir gurup vatandaşımızla aralarında yaşanan tartışma ve sonrasında meydana gelen olaylara güvenlik birimlerimizce süratle müdehale edilmiştir.

Olaya karışan şüpheli şahıslarla ilgili yapılan adli işlemlerin ardından, yabancı olanlardan 10 şahıs Kocaeli İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne deport edilmek üzere teslim edilmiştir.

Evcil hayvanın (köpek) ölüm sebebinin tespit edilmesi için de numuneler alınmak suretiyle gerekli incelemeler yapılmaktadır.

Bazı sosyal medya mecralarında yayınlanan görüntülerde yabancı uyruklu şahısların  vatandaşlarımıza ait evlere saldırdığı şeklinde görüntülerin paylaşıldığı ancak bu görüntülerdeki kişilerin yabancı uyruklu şahıslar olmadığı köpeği ölen şahıs ve yakınları olduğu tespit edilmiştir. Hiçbir vatandaşımızın evine saldırı gerçekleştirilmemiştir.

Gerçeğe aykırı ve provakatif amaçlı yayınlanan haber ve görüntülere itibar edilmemesi gerektiği hususu kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur.”

- Advertisment -