İngiltere Halk Sağlığı Kurumu’nun 1 Şubat – 2 Ağustos 2021 tarihleri arasında meydana gelen Covid-19 kaynaklı ölümlere ilişkin raporu aşılama ile ilgili yeni bir tartışmaya yol açtı.
İngiltere Halk Sağlığı Kurumu’nun yayımladığı rapor:
Fitoterapi (bitkilerin içerdiği kimyasal maddeleri kullanarak hastalıkları önleme ve tedavi etme) uzmanı Dr. Ümit Aktaş, sosyal medya hesabından raporun bazı bölümlerini paylaşarak çeşitli çıkarımlarda bulundu.
Aktaş, kurumun yayımladığı raporda yer alan “1 Şubat – 2 Ağustos 2021 tarihleri arasında meydana gelen Covid-19 ölümlerinin yüzde 65’inin aşılı, yüzde 35’inin aşısız olduğu” bilgisini paylaşarak aşılılarda ölüm oranının aşısızlara göre neredeyse iki kat fazla olduğunu öne sürdü.
Aktaş, iddiasını basit matematik hesabıyla ulaştığı sonuçlara dayandırıyordu:
Yayımlanan raporda, incelenen vakalardan 117 bin 155’i aşılanmış kişilerden oluşuyordu ve bunlar arasında 481 ölüm meydana gelmişti; demek ki aşılılarda Covid-19’dan ölüm oranı binde 4,1’di.
Aynı şekilde: Raporda yer verilen 151 bin 54 aşılanmamış bireyden sadece 253’ü ölmüştü. Demek ki aşılılarda Covid-19’dan ölüm oranı binde 1,6 idi.
Yani Ümit Aktaş’a göre aşılanmış kişiler arasında Covid-19’dan ölenlerin oranı, aşılanmamışlardaki ölüm oranının iki buçuk katıydı.
“Aktaş’ın anlattığı basitlikte değil”
İstatistik ve araştırma yöntemleri uzmanı Dr. Zübeyir Nişancı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda durumun Ümit Aktaş’ın anlattığı basitlikte olmadığını açıkladı.
Nişancı’ya göre; Aktaş, Covid-19’dan ölümleri tespit ederken 50 yaş üstü bütün aşılı ve aşısız insanları değil de, tespit edilmiş Covid-19 vakalarını temel alıyor ve böylece büyük bir çarpıtma yapıyordu.
Çünkü, aşılılarda tespit edilen vaka sayısı çok düşüktü ve ölüm oranı da doğal olarak yüksekti.
Tersine, aşısızlar arasındaki vaka sayısı çok yüksek olduğu için bu kümedeki ölüm sayıları toplam vakalar içinde küçük bir orana tekabül ediyordu. Aktaş böylece, “Bakın aşılılar daha çok ölüyor” demek için kullanışlı bir istatistik elde ediyordu.
Zübeyir Nişancı paylaşımlarında Ümit Aktaş’ın yaptığı bu “kurnazlığı” ifşa etmekle kalmadı. İngiltere’deki bütün yaş gruplarının toplam nüfus içindeki sayılarını ve bu grupların aşılanma oranlarını da açıkladı. Ardından da 50 yaş üstü ve altı için aşılanma oranlarıyla ölüm oranlarını paylaştı.
İngiltere’de 50 yaş üstü iki doz aşılıların sayısı 20 milyon 13 bin 993. Bu da 50 yaş üstü insanların yüzde 94’üne tekabül ediyor. Bu grubun yüzde 2,5’i de tek doz aşılı. Yani 50 yaş üstü İngiliz vatandaşlarının sadece yüzde 3,5’i (748 bin 178 kişi) hiç aşı olmamış durumda.
Bu istatistik de aşılılardaki ölüm oranının aşısızlardan daha yüksek olduğu iddialarını çürütüyor. Çünkü 50 yaş üstü aşılanmamış olan 750 bin kişiden 205’i ölürken, iki doz aşısını olan 20 milyon kişiden sadece 305’i hayatını kaybetmişti.
Yani gerçekte aşısızlarda ölüm oranı on binde 26 iken, iki doz aşılılarda bu oran on binde 2. Bir başka deyişle aşısızlardaki Covid-19’dan ölüm oranı aşılıların 13,5 katı.
Zübeyir Nişancı İngiltere’deki vaka, ölüm ve aşı oranlarından yola çıkarak 50 yaş altı nüfus için ayrı bir çalışma yapmış. Nişancı’nın ulaştığı sonuçlara göre, 50 yaş altı çift doz aşılılarda ölüm oranı aşısızlardan 3 kat daha az.