Ana SayfaHaberlerDünya'AB Türkiye ile anlaşmaya varacak'

‘AB Türkiye ile anlaşmaya varacak’

 

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, AB ile Türkiye arasındaki mülteci zirvesinin gerçekleştirildiği Brüksel'de gazetecilere konuştu. Türkiye ile mülteci krizinin sonlandırılması amacıyla gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda bir anlaşmanın sağlanacağına inandığını söyleyen Schulz, anlaşmaya varılamaması durumunda Avrupa'daki mülteci sayısının artmaya devam edeceğini ifade etti.

 

AB'ye üye 28 ülkenin liderlerinin mültecilerin Avrupa'ya nasıl gireceğini tartışacağını ifade eden Schulz şöyle konuştu: 

 

"Türkiye ile anlaşmak zorundayız ve bu anlaşma Avrupa Konseyi, Cenevre Sözleşmesi, insan haklarına ilişkin uluslararası yasalar, kurallar ve düzenlemelerle uyumlu olmak zorundadır."

 

Üye ülkelerin, mültecilerin dağıtımı konusunda etkin rol almadığını ve Türkiye ile işbirliği yapmadığına işaret eden Schulz, "En azından Türkiye bizimle konuşuyor, bazı ülkeler konuşmuyor bile" dedi. 

 

AB liderleri Brüksel'de

 

Türkiye ile AB arasında göç kriziyle birlikte artan işbirliğinin son aşaması 17-18 Mart’ta Brüksel’de yapılmakta olan zirve. 7 Mart’ta yapılan bir önceki zirvede Başbakan Davutoğlu Avrupa Birliği ülkelerine yeni bir öneri sunmuş, 28 ülke öneriyi tartışacağını söylemişti. Son kararın bugün ve yarın Brüksel'de gerçekleştirilen zirvede verilmesi planlanıyor. Öneriye göre Türkiye’nin kaçak yolla Yunanistan’a geçen her Suriyeli sığınmacıyı geri alması, buna karşılık aynı sayıda Suriyeli mülteciyi bir AB ülkesinin yasal yollarla kabul etmesi öngörülüyor. Aynı zamanda, Türkiye’nin AB üyeliği yolunda atılan adımların sıklaştırılması ve yeni fasılların açılması da talep ediliyor. Ayrıca Türk vatandaşlarının vizesiz Schengen bölgesine seyahatinin Haziran 2016’ya çekilmesi isteniyor.

 

Kaynak: AA 

- Advertisment -