Ana SayfaHaberlerDünyaABD: Özerk bölgeyi tanımayacağız

ABD: Özerk bölgeyi tanımayacağız

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner,  günlük basın toplantısında, ABD’nin Suriye’de özerk yada yarı özerk bir Kürt bölgesini tanımayacağını, Suriye’nin bütünlüğünden yana olduklarını söyledi. Bu sözler, PYD’nin “Federal Suriye için hazırlık yapıyoruz” açıklamasının ardından geldi.

 

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD, ülkenin kuzeyinde Çarşamba günü yayınlayacakları bir deklarasyonla federal sistem ilan edeceklerini açıkladı. Reuters'a konuşan Kobani kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu Yardımcısı İdris Nassan, "Bu deklarasyon, Kürtler ve diğer grupların oluşturduğu öz yönetimin çerçevesinin genişletilmesi anlamına geliyor" dedi. Nassan, federasyonun adının "Kuzey Suriye Federasyonu" olacağını söyledi.

 

Reuters'e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Dışişleri yetkilisi, federasyon ilanı gibi tek taraflı bir kararın geçerliliği olmadığını söyledi. Yetkili, Suriye'nin idari yapısının yeni bir Anayasa ile ve tüm Suriye halkının kararıyla belirlenebileceğini belirtti.

 

PYD'nin federasyon hamlesiyle ilgili rejimden ilk açıklama ise BM'deki Suriye temsilcisi Beşar Caferi'den geldi. Muhalefetle görüşmeler için Cenevre'de bulunan Caferi, federasyon seçeneğini gündeme getirmenin, Cenevre görüşmelerinin doğasına aykırı olduğunu, görüşmelerin amacının Suriye'yi bir bütün halinde tutmak olduğunu söyledi.

Ocak 2014'te PYD ağırlıklı 'Yasama Meclisi'nin kabul ettiği 'Anayasa' ile Suriye'nin kuzeyinde 'Demokratik Özerk Yönetim' ilan edilmişti. Yoğunlukla Kürtlerin yaşadığı kuzeydeki bölgenin Cizre, Kobani ve Afrin olmak üzere 3 kantona ayrıldığı ve Anayasa'da bu kantonların Suriye topraklarının bir parçası olduğuna vurgu yapılmıştı. 'Anayasa'da PYD'nin silahlı kanadı YPG için de ayrı bir madde ayrılmış, o maddeye göre, YPG, Özerk Yönetim'in savunma gücü olarak kabul edilmişti.

Kaynak: Reuters

 

- Advertisment -