Ana SayfaHaberlerDünyaABD: Protestocular suçlamanın ağırlaştırılmasından memnun

ABD: Protestocular suçlamanın ağırlaştırılmasından memnun

Minnesota yetkilileri, üç eski polisi daha Floyd’un gözaltına alınması sırasında yasaları ihlal etmekle suçladı ve dizini Floyd’un boynuna yaklaşık 9 dakika boyunca bastıran eski polise yönelttiği suçlamayı da ağırlaştırdı. Böylece, her gece ABD’nin çeşitli kentlerinde toplanan göstericilerin taleplerinden biri karşılanmış oluyor.

Ülkenin dört bir yanındaki protestocuların tepkisi ise aynı oldu: Bu çok iyi haber, fakat yeterli olmaktan uzak. Mahkûm edilmeleri lazım ve sistemik değişiklik lazım. Genel kanı, bunun iyi bir başlangıç olduğu, fakat mücadelenin bir kısa mesafe koşusu değil, maraton olduğu yolunda. Ülkeyi sarsan öfke olmasaydı polislere karşı suçlama getirilmeyeceği de ifade edilen görüşler arasında. Bir gösterici ise, polisin karaderililere uyguladığı vahşet karşısında sayısız öfke patlaması yaşandığını, ama bu olayların tekrarlanmaya devam ettiğini söylüyor. Polinezya kökenli gösterici ise, kendisinin hep ırk ayrımıyla karşılaştığını, bunun da yenilmesi gereken daha büyük güçler olduğunu gösterdiğini söylüyor. Protesto etmesini neyin durdurabileceği sorusuna yanıtı ise kesin: “Beni vurmaları gerekir.”

Polis, Floyd’un ölümüne karışmakla suçlanan ve işten atılan dört polisin kapsamlı bir temizlikten geçirilmiş 235 sayfalık personel kayıtlarını da halka açtı. 37 yaşındaki Thomas Lane, 26 yaşındaki Alexander Kueng ve 34 yaşındaki Tou Thao ikinci derece cinayete yardım ve yataklıkla suçlanıyor. Yetkililer, Lane ve Thao’nun tutuklanma sürecinin devam ettiğini açıkladı. Geçen hafta tutuklanan 44 yaşındaki Derek Chauvin’e yöneltilen suçlama ise ağırlaştırılarak ikinci derece cinayet olarak belirlendi.

Açıklanan kayıtlara göre, Chauvin hakkında 20 yıl boyunca 17 görevi kötüye kullanma şikâyeti gerçekleşmiş. Bunlardan, hız sınırını 10 mil aştığı gerekçesiyle durdurulan bir kadının durumu ayrıntılı olarak anlatılmış. Kadını gereksiz yere arabadan çıkartıp üstünü aradığı ve polis arabasının arka koltuğunda tuttuğu için yazılı kınama almış. Olay sırasında hem mikrofonun hem de kameranın kapalı olduğu saptanmış. Chauvin, bundan kısa süre sonra da geçici süreyle açığa alınmış.

Kueng, polis kuvvetlerinde çalışmaya başlayalı altı aydan az olmuş. İşine, standartlara uymayan davranış, görevi kötüye kullanma, kentin güç kullanımı politikasının ihlali ve bu çerçevede bir diğer polisin yersiz güç kullanımına engel olmama gerekçeleriyle 26 Mayıs’ta işine son verilmiş. Lane, Ocak 2019’da polis akademisine girmiş. Thao bir süre güvenlik görevlisi olarak çalıştıktan sonra 2012’de polis memuru olmuş. (Dış Haberler)

- Advertisment -