Ana SayfaHaberlerDünyaABD ve Avrupa'dan Rus diplomatlara sınır dışı hamlesi

ABD ve Avrupa’dan Rus diplomatlara sınır dışı hamlesi

 

ABD, 60 Rus diplomatı sınır dışı edecek.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da birlik üyesi 14 ülkenin bazı Rus diplomatları sınır dışı edeceğini açıkladı.

Almanya ve Fransa 4, Hollanda ise 2 Rus yetkilinin sınır dışı edileceğini bildirdi.

Ukrayna da, AB ve ABD ile işbirliği gerçekleştirmek adına 13 Rus yetkilinin sınır dışı edileceğini duyurdu.

Kanada ise dört Rus yetkiliyi sınır dışı ettiklerini üçünün girmesine izin vermeyeceklerini aktardı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmasında ülkesinin, ortaklarının verdiği destekten memnun olduğunu söyledi.

Theresa May, ayrıca Rus istihbarat servisi yetkililerinin sınır dışı edilmesine yönelik tarihte görülen en geniş kapsamlı adımın atıldığını belirtti.

 

May böylece Rusya'ya uluslararası yasalara ve Batı'nın değerlerine karşı çıkılmasına izin vermeyeceklerine yönelik güçlü bir mesaj gönderdiklerini vurguladı.

 

Rusya: Provokatif bir adım

Rusya ise diplomatlarını sınır dışı etme kararı alan ülkelere tepki gösterdi ve en az 60 Amerikan diplomatın daha ülkeden gönderileceğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, sınır dışı kararlarını güçlü bir şekilde protesto ettiklerini söyledi.

 

Açıklamada, bu adımın "dostça olmayan" bir yaklaşım olduğu, olaydan ötürü suçlu olanların bulunması kapsamında "sınırı aşan bir gelişme" olarak kaydedilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca İngiltere ile dayanışma içinde olanların attığı "provokatif adımın" krizi derinleştirdiği belirtildi

 

İngiltere hükümeti Salisbury kentinde eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia'ya yönelik suikast girişiminin ardından, İngiltere'deki 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı.

Bunun üzerine Rusya, misilleme yaparak 23 İngiliz diplomatın sınır dışı edileceğini duyurmuştu.

 

AB de bu kriz kapsamında Moskova'daki diplomatik temsilcisini istişareler için geri çağırdı. Karar geçen hafta Brüksel'de düzenlenen AB liderler zirvesinde alındı.

 

Liderler, İngiltere'deki sinir gazı saldırısının ardında "büyük olasılıkla Rusya bulunduğunu ve elle tutulur başka bir açıklama olmadığı" konusunda görüş birliğine vardı.

 

AB Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Ortak güvenliğimize karşı bu ciddi meydan okuma karşısında Birleşik Krallık ile koşulsuz dayanışma içindeyiz" denildi.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May ve Almanya Başbakanı Angela Merkel AB Zirvesi'nde bir araya geldi.

İngiltere Başbakanı Theresa May de Salisbury kentinde yaşanan zehirlenme olayıyla ilgili olarak "Bu, Rusya'nın Avrupa'ya karşı saldırganlığının bir örneği" demişti.

 

Theresa May, saldırıda Noviçok türü bir kimyasal kullanıldığı ve bu gazı Rusya'nın son 10 yılda ürettiğinin bilindiğine yönelik kanıtları AB liderlerine sundu.

 

Moskova suçlamaları reddediyor

Rusya ise Skripal ve kızına karşı saldırı ile ilgisi olmadığını vurguluyor.

4 Mart'taki saldırının ardından hastaneye kadlırılan Skripal ve kızı Yulia'nın durumu kritik.

Rusya'nın İngiltere büyükelçisi Alexander Yakovenko, İngiltere'nin Rusya'yı "kanıt olmaksızın suçladığını ve ülkesinin bunu kabul etmeyeceğini" söyledi.

Olayı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden (OPCW) uzmanlardan oluşan bir heyet inceleyecek.

İngiltere tarafından kullanılan sinir gazını bağımsız bir gözle inceleyip tespit etmesi amacıyla davet edilen heyet İngiltere'ye geldi.

Gazın laboratuvar incelemesinin sonuç vermesinin en az 2 hafta sürmesi bekleniyor.

- Advertisment -