Ana SayfaHaberlerDünyaABD'den Putin'e yolsuzluk suçlaması

ABD’den Putin’e yolsuzluk suçlaması

 

İngiltere'de yaşayan en zengin Rus işadamı olan, Chelsea futbol kulübünün sahibi Roman Abramoviç'in 2002'de Rusya lideri Vladimir Putin'e 35 milyon dolarlık yat hediye ettiği iddia edildi. Bir dönem devlete ait gemicilik şirketi Sovcomflot’u işleten Dmitri Skarga BBC'ye yaptığı açıklamada, 57 metre uzunluğundaki Olympia adlı yatın devrini kendisinin yaptığını söyledi.

 

Skarga, "Abramoviç, yatı bir çalışanı aracılığıyla Putin’e devretti. 2002’de mart sonunda Amsterdam’da ben de o yattaydım. Abramoviç’in temsilcisi vardı. Yatın sahibinin Roman olduğunu söyledi" dedi.

 

Skarga’ya göre Olympia, Putin’e bir offshore şirketi yani kıyı bankacılığı üzerinden verildi. Putin adına yatın idaresini Skarga üstlendi ve işletme masraflarıyla ilgili raporlar hazırladı.

 

Yatın masraflarının devlet bütçesinden ödendiğini belirten Dmitri Skarga, devlete değil Putin'e ait olması nedeniyle geminin varlığının "sır" gibi saklandığını söyledi.

 

Abramoviç’in avukatları iddiayı reddetti. Kremlin sözcüsü iddiaları "hayal ürünü" diye niteledi.

 

ABD'den "yolsuzluk" suçlaması

 

Amerikan Hazine Bakanlığı da Vladimir Putin’i "yozlaşmış" bir lider diye niteledi. Amerikan Hazine Bakanlığı’nın deniz aşırı yaptırımlarından sorumlu yetkilisi, Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Vekili Adam Szubin BBC’ye açıklamasında, Putin’in "yozlaşmış" bir lider olduğunu savundu ve Amerikan yönetiminin bunu "çok, çok uzun yıllardır" bildiğini söyledi.

 

Szubin, "Putin'in devlet kaynaklarını kullanarak dostlarını, yakın çevresini zenginleştirdiğini, dost olarak görmediklerini de ötekileştirdiğini gördük. Bu Rusya’nın enerji zenginliğini, devlet ihalelerini kendisine hizmet edeceğini düşündüğü kişilere yönlendiriyor. Böyle görmediği kişileri de devlet kaynaklarından dışlıyor. Bana göre bu tamamen bir yolsuzluk görüntüsüdür" dedi.

 

Amerikan yönetimi 2014’te Kremlin’deki bazı görevlilere yaptırım kararı alırken, Putin’in enerji sektöründe gizli yatırımları olduğunu öne sürmüştü. Ancak Amerikalılar o dönem Putin’i doğrudan yolsuzlukla suçlamamıştı.

 

"Gerçek servetini gizleme konusunda deneyimli"

 

Szubin, Putin’in servetinin 40 milyar dollar civarında olduğunu iddia eden 2007 tarihli CIA raporuyla ilgili soruları yanıtlamadı ancak Rus liderin gizli bir servet inşa ettiğini savundu.

 

Adam Szubin, "Yılda 110 bin dolar gibi bir maaşı olduğu söyleniyor. Ama bu gerçek zenginliğini yansıtmıyor. Gerçek servetini gizleme konusunda eğitimli ve deneyimli" dedi.

 

Kremlin ise bu iddiaları reddediyor. Putin 2008’de, Avrupa’nın en zengini olduğu iddialarıyla ilgili, "Tamamen saçmalık. Tüm bunları birilerinin burnundan alıp, küçük kağıtlarına sürdüler" demişti.

 

Son olarak Davos’ta konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Moskova’nın Minsk Anlaşması’nın maddelerini tamamen uygulaması durumunda, Batı’nın Rusya’ya yaptırımları kaldırabileceğini söylemiştiç

 

Geçen hatta İngiltere’de bağımsız soruşturma komisyonu tarafından yapılan soruşturmada, 2006’da Londra’da radyoaktif maddeyle zehirlenen eski Rus ajanı Aleksander Litvinenko’nun suikast emrini "muhtemelen" Putin’in verdiği belirtilmişti.

 

Kaynak: BBC, Al Jazeera

- Advertisment -